Ράλι ενθουσιασμού στις αγορές για το εμβόλιο της Moderna

Ράλι ενθουσιασμού στις αγορές για το εμβόλιο της Moderna

1' 24" χρόνος ανάγνωσης

H δημοσίευση των αποτελεσμάτων από την μεγάλη κλινική δοκιμή του εμβολίου της Moderna για την Covid-19 έχουν πυροδοτήσει κύμα ενθουσιασμού στις διεθνείς αγορές. Είναι το δεύτερο εμβόλιο, ύστερα από εκείνο της Pfizer, το οποίο φέρεται να είναι άνω του 90% αποτελεσματικό (94,5% συγκεκριμένα) γεγονός που τονώνει το ηθικό των επενδυτών και ανοίγει την όρεξή τους για ρίσκο. 

Στις ευρωπαϊκές αγορές τα κέρδη σχεδόν διπλασιάζονται χάρη στην είδηση. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ο οποίος παρουσίαζε άνοδο της τάξης του 0,7% πριν από τις ανακοινώσεις της αμερικανικής εταιρείας, στον απόηχό τους καταγράφει κέρδη 1,5%. Γκάζι πατούν οι μετοχές των εταιρειών ταξιδιών και αναψυχής, με τον δείκτη τους να ενισχύεται 3,2%. Και τούτο γιατί υπάρχουν ελπίδες πως όταν θα αρχίσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα αρχίσει και η ουσιαστική επανεκκίνηση του τουρισμού. Σε ράλι επιδίδονται και οι τράπεζες, με τον δείκτη τους στο +4%. 

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό ανά την Ευρώπη. Στο Λονδίνο ο fTSE 100 ενισχύεται 1,6%, στη Φραγκφούρτη ο DAX είναι στο +1,4% και στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 2%. Ακόμη πιο ισχυρά είναι τα κέρδη στον Νότο, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο στο +2,2% και τον IBEX35 στο +2,3%. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών o Γενικός Δείκτης κάνει άλμα 5,7% χάρη σε ένα θεαματικό ράλι των τραπεζικών μετοχών.

Οι αμερικανικές μετοχές εκτιμάται ότι θα σκαρφαλώσουν σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα αργότερα το απόγευμα, όταν θα ανοίξει η συνεδρίαση στη Wall Street. Τα futures του Dow Jones καταγράφουν άνοδο 400 μονάδων. 

Η στροφή αυτή προς το ρίσκο, περιορίζει την ελκυστικότητα για το απόλυτο «καταφύγιο» των αγορών, τα γερμανικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς Bund ενισχύεται κατά δύο μονάδες βάσης, μετά τις ανακοινώσεις της Moderna. Σε πτώση βρίσκεται επίσης και η μετοχή.