ΟΜΟΛΟΓΑ

Στα 11 δισ.ευρώ οι ευρωπαϊκές εκδόσεις πράσινων ομολόγων στο γ τριμηνο

sta-11-dis-eyro-oi-eyropaikes-ekdoseis-prasinon-omologon-sto-g-trimino-561164425

Τα 11 δισ.ευρώ έφθασε το ύψους των ευρωπαϊκών εκδόσεων πράσινων ομολόγων στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Χρηματοοικονομικών Αγορών της Ευρώπης (AFME). Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό πράσινων εκδόσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. 

Οι πρώτες εκδόσεις πράσινων ομολόγων από τη Γερμανία και την Ουγγαρία, σε συνδυασμό με αυτές από Γαλλία, Ιρλανδία και Βέλγιο, συνέβαλαν ώστε να αυξηθεί εντυπωσιακά η προσφορά σε ευρωπαϊκά πράσινα κρατικά ομόλογα στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Σύμφωνα πάντα με στοιχεία της AFME για το τρίτο τρίμηνο, τα υπό διαπραγμάτευση πράσινα κρατικά ομόλογα στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικού χρέους ξεπέρασαν το φράγμα των 60 δισ.ευρώ, εκ των οποίων ομόλογα αξίας 10,8 δισ.ευρώ εκδόθηκαν στο τρίτο τρίμηνο. 

Οι κοινές εκδόσεις ομολόγων στην Ε.Ε. για την χρηματοδότηση του προγράμματος SURE κατά της ανεργίας έφθασαν την αξία των 17 δισ.ευρώ, ενισχύοντας την προσφορά σε κοινωνικά ομόλογα, σε συνδυασμό με την ανάλογη έκδοση του Λουξεμβούργου. Τα στοιχεία της AFME δείχνουν ότι το σύνολο των ομολόγων που ανήκουν στην κατηγορία των πράσινων και κοινωνικών έφθασε την αξία των 80 δισ.ευρώ.   
Σημειώνεται ότι τα πράσινα ομόλογα χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση προγραμμάτων φιλικά προσκείμενων στο περιβάλλον, ενώ τα κοινωνικά ομόλογα που εξέδωσε πρόσφατα η Ε.Ε. έχουν να κάνουν με προγράμματα στήριξης της απασχόλησης.