ΑΓΟΡΕΣ

Τα εμβόλια έφεραν άνοδο 23% σε 15 συνεδριάσεις για το ΧΑ

Τα εμβόλια έφεραν άνοδο 23% σε 15 συνεδριάσεις για το ΧΑ

Με κέρδη 6,68% έκλεισε η εβδομάδα για το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος έχει περιορίσει τις απώλειές του από τις αρχές του έτους στο 23,7%.

Μάλιστα, όπως αναφέρει σχετική μελέτη της Beta Χρηματιστηριακή, ο Νοέμβριος εξελίσσεται σε έναν από τους καλύτερους μήνες όλων των εποχών για το χρηματιστήριο, όχι γιατί η αγορά ανέβηκε σε 15 συνεδριάσεις 23% αλλά γιατί υπήρξαν αντανακλαστικά  ετοιμότητας που σε κάποιες μετοχές μεταφράστηκαν σε αποδόσεις έως και 100% από τα χαμηλά του μήνα.

Οι ανακοινώσεις γύρω από τα εμβόλια έχουν ανεβάσει το ενδιαφέρον στο ΧΑ, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη σε σημαντική άνοδο τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Όμως όπως σημειώνει η Beta, πέρα από το ψυχολογικό κομμάτι της αντιμετώπισης της πανδημίας σε ορατό βάθος χρόνου, η κινητικότητα στο ΧΑ έδειξε ότι έχει και συνέχεια. Οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, την Ελλάκτωρ, την Cenergy και το ενδιαφέρον της CVC για την ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων διατηρούν ψηλά το ενδιαφέρον τόσο εντός όσο και εκτός ταμπλό.

«Χωρίς να παραγνωρίζεται η έξαρση των κρουσμάτων και των θανάτων της πανδημίας και το γεγονός ότι η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση αναγκαστικού εγκλεισμού ως το τέλος του μήνα, φαίνεται ότι η αγορά έχει εισέλθει στην επόμενη ημέρα», αναφέρει η ανάλυση της Beta. Το ενδιαφέρον στρέφεται ακόμα και σε εταιρείες που έχουν υποστεί σημαντικές συνέπειες στην οικονομική τους θέση, έχουν ωστόσο αποθέματα να «επιστρέψουν» σε ένα υψηλό βαθμό κανονικότητας όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Οι τράπεζες είναι ο κύριος εκφραστής αυτής της κατάστασης: έχοντας πλέον ποσοτικοποιήσει και επικοινωνήσει τις επιπτώσεις των αναστολών πληρωμών είναι δικαίως ο αρωγός της ανοδικής κίνησης στο ΧΑ.  Οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών από την αρχή του έτους έως και 15 ημέρες πριν ήταν μεταξύ 60% και 75%, προεξοφλώντας άμεσες εξελίξεις που συνδέονταν με την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου δεν έδειξαν ωστόσο ότι η εικόνα ανταποκρίνεται σε μια τόσο έντονη απαξίωση, ούτε υπάρχει κάποια επείγουσα κατάσταση ανησυχίας, σημειώνει η Beta, κρίνοντας ότι η άνοδος που έχει ξεκινήσει έχει κατά αρχάς ένα χαρακτήρα δικαιοσύνης και δευτερευόντως ένα χαρακτήρα ευκαιρίας.

Τεχνικά, σημειώνει η Beta, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται και επίσημα σε «ανοδική αγορά» μετά την διάσπαση των 200 ημερών η οποία έγινε σύμφωνα με το εγχειρίδιο τεχνικής ανάλυσης: Έντονη κίνηση με χαμηλό ημέρας στο άνοιγμα και κλείσιμο κοντά στο υψηλό ημέρας με συναλλαγές άνω των 100 εκατ. ευρώ. Η συνέχεια ήταν ενδεικτική των διαθέσεων καθώς οι αγοραστές έδειξαν διάθεση να μην αφήσουν τα πράγματα στην τύχη τους επιστρέφοντας σε καίρια σημεία των συνεδριάσεων της Τρίτης και της Πέμπτης περιορίζοντας το βαθμό έκτασης της δικαιολογημένης κατοχύρωσης κερδών. Ο Γενικός Δείκτης δουλεύει επί του παρόντος τα επίπεδα των 700 μονάδων πριν επιχειρήσει τον επόμενο μεσοπρόθεσμο στόχο του, τις 750 μονάδες. Πέρα από το 61,8% της διόρθωσης από την έντονη πτωτική κίνηση της περιόδου 21 Φεβρουαρίου – 17 Μαρτίου το εν λόγω επίπεδο έχει ιδιότητες ισχυρής αντίστασης λόγω της δομής της πτωτικής κίνησης και του εγκλωβισμού που προκάλεσε στις αρχές Μαρτίου. Οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει στην υπερτιμημένη ζώνη τιμών εμφανίζοντας καθοδικές αποκλίσεις οι οποίες είθισται να σβήνουν μέσα στο μοτίβο της συσσώρευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα το καθοδικό χάσμα μεταξύ 720 – 725 μονάδων φαίνεται ότι θα αποτελέσει την επόμενη στάση του Γενικού Δείκτη σενάριο το οποίο συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες ως το τέλος Νοεμβρίου.

Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη είναι προγραμματισμένο το Small Cap Event με την συμμετοχή τελικά 15 εισηγμένων εταιρειών. Ωστόσο η ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη είναι ίσως οι πιο ενδιαφέρουσες ημέρες σε ότι αφορά τις ανακοινώσεις εννεαμήνου καθώς αναμένονται η Τράπεζα Πειραιώς και η Ελλάκτωρ (23/11) ενώ την επόμενη το απόγευμα ακολουθούν Αεροπορία Αιγαίου, Φουρλής και Motor-Οil, επισημαίνει η Beta. Το ενδιαφέρον δεν θα είναι –μόνο- στα αποτελέσματα αλλά στις ανακοινώσεις και σε όσες εταιρείες από αυτές πραγματοποιήσουν τηλεδιασκέψεις. Την Τετάρτη ακολουθεί ο ΟΠΑΠ, η Quest και η Alpha Bank με την τηλεδιάσκεψη της Alpha Bank να επιφυλάσσει πιθανόν νέα για την τιτλοποίηση του Galaxy. To φορτωμένο πρόγραμμα των αποτελεσμάτων της εβδομάδας ολοκληρώνεται την Πέμπτη με την Lamda Development και την Τράπεζα Αττικής.