ΑΓΟΡΕΣ

Νέα άνοδος την Τρίτη στις ευρωπαϊκές αγορές

Νέα άνοδος την Τρίτη στις ευρωπαϊκές αγορές

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνέχισαν και χθες την ανοδική πορεία τους, παραμένοντας στο κλίμα της αισιοδοξίας που έχουν καλλιεργήσει τις τελευταίες ημέρες η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. με το Λονδίνο για μετά το Brexit, οι προσδοκίες από το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας αλλά και ο μαραθώνιος εμβολιασμών που άρχισε στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς, ιδιαίτερος παράγοντας ενίσχυσης της αισιοδοξίας ήταν η απόφαση της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων να ψηφίσει μέτρο με το οποίο αυξάνει τις επιταγές προς τους Αμερικανούς από τα 600 δολάρια κατά άτομο στις 2.000 δολάρια.

Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,8%, καταγράφοντας την πέμπτη συναπτή συνεδρίαση ανόδου και σημειώνοντας υψηλό 10 μηνών όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω Brexit, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 1,55%. Ηταν η πρώτη ημέρα συνεδρίασης αμέσως μετά τη συμφωνία με την Ε.Ε. μετά την αργία της  Δευτέρας. Παρά την ευφορία που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, πάντως, η αγορά του Λονδίνου στη διάρκεια του έτους που τελειώνει έμεινε σαφώς πίσω σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Στο σύνολο του έτους ο δείκτης FTSE 100 έχει υποχωρήσει κατά 12%.

Με κέρδη 1,20% έκλεισε, άλλωστε, και ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού. Σχολιάζοντας στους Financial Times το κλίμα ευφορίας που έχει επικρατήσει στις ευρωπαϊκές αγορές, η Σουζάνα Στρίτερ, αναλύτρια αγορών στην Hargreaves Lansdown, τόνισε πως «η συμφωνία για το Brexit και το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ενισχύουν την αισιοδοξία και θέτουν νέα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάκαμψη». Μεγάλη κερδισμένη, χθες, ήταν η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, η μετοχή της οποίας σημείωσε άνοδο 3,3%, καθώς αναμένεται πως η βρετανική κυβέρνηση θα εγκρίνει το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Σημείωσε, άλλωστε, άνοδο 1,5% ο δείκτης που παρακολουθεί τις μετοχές ταξιδιωτικών εταιρειών και τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στον τουρισμό.  Εξαίρεση στη χθεσινή ευφορία αποτέλεσε ο δείκτης Xetra DAX που έκλεισε με μικρές απώλειες 0,21%.