Ηπιες πιέσεις εκδηλώθηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές

Ηπιες πιέσεις εκδηλώθηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριακές απώλειες  κατέγραψαν χθες τα ευρωπαϊκά  χρηματιστήρια, καθώς  οι επενδυτές θέλησαν να ρευστοποιήσουν τα πρόσφατα κέρδη τους, θέτοντας τέλος στην άνοδο πέντε διαδοχικών συνεδριάσεων – κι αυτό παρατηρήθηκε, αν και οι προοπτικές για την οικονομία θεωρούνται ευοίωνες χάρις στη συμφωνία Ε.Ε. – Βρετανίας και το εμβόλιο. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 0,34%, παραμένοντας όμως κοντά στα επίπεδα ρεκόρ δεκαμήνου. Εκτιμάται πως φέτος θα έχει απολέσει σχεδόν 3% και πλέον της αξίας του, κυρίως εξαιτίας της αναστάτωσης που προκλήθηκε με το δεύτερο κύμα κρουσμάτων. 

Χθες στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,71%, με -0,31% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,22% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,12% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -0,25% ο IBEX στη Μαδρίτη. Ωστόσο, στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον, εξ ου και οι Dow Jones και S&P 500 αργά χθες το βράδυ πριν από το κλείσιμο της αγοράς εμφάνιζαν άνοδο της τάξεως του 0,39% και 0,25% αντιστοίχως. Το δολάριο εξακολούθησε να αποδυναμώνεται και ο Δείκτης Δολαρίου του Bloomberg υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα 2.5 ετών. Το ευρώ ενισχύθηκε προς το δολάριο κατά 0,3% στα 1,2287 δολάρια.

Η σύναψη συμφωνίας, η οποία θα διέπει τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο, το ευρύτατο πρόγραμμα εμβολιασμού στη Γηραιά Ηπειρο και η προώθηση του νέου μεγάλου πακέτου στις ΗΠΑ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει αναθερμάνει τις ελπίδες των επενδυτών, οι οποίοι προσβλέπουν σε ανάκαμψη το 2021. «Υπάρχουν πράγματα που λαμβάνουν χώρα στις αγορές και φανερώνουν πως η διάθεση για επενδύσεις σε ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία είναι μεγάλη», επισημαίνει ο Ρας Μολντ, διευθυντής επενδύσεων της AJ Bell. 
«Εάν στραφούμε προς το 2021, ευελπιστούμε πως θα δούμε το εμβόλιο να αντισταθμίζει τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας», προσθέτει.  Μεταξύ των κερδισμένων χθες στην Ευρώπη ήταν οι όμιλοι ταξιδίων και αναψυχής με άνοδο του κλαδικού δείκτη 0,2%, διότι αναμένουν να ωφεληθούν από το εμβόλιο. Τέλος, αν και το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση του 2020 με πτώση του δείκτη DAX, συνολικά σε ετήσια βάση αυτός έχει ενισχυθεί κατά 3%. 

Πηγή: REUTERS, BLOOMBΕRG

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή