Ετήσιες απώλειες 11,74% κατέγραψε το Χρηματιστήριο

Ετήσιες απώλειες 11,74% κατέγραψε το Χρηματιστήριο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To Χρηματιστήριο έκλεισε το 2020 με ετήσιες απώλειες 11,74%, καθώς το ράλι του τελευταίου διμήνου δεν κατέστη δυνατόν να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στα προ πανδημίας επίπεδα. Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. υποχώρησε κατά 7,7 δισ. ευρώ. Ο δείκτης FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε τη χρονιά με απώλειες 15,8%. Η μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφηκε στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έκλεισε στο -41,3%, ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση έκλεισε με μικρά κέρδη 0,92%. Η χρονιά ήταν πλούσια σε συγκινήσεις για τους επενδυτές, καθώς από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών και τις 948 μονάδες ακολούθησε βίαιη διόρθωση λόγω της πανδημίας, που οδήγησε μέχρι το χαμηλό επίπεδο των 484 μονάδων. Κι από την πολύμηνη συσσώρευση και στασιμότητα στο διάστημα Μαΐου – Οκτωβρίου φθάσαμε στα μηνιαία κέρδη 30% τον Νοέμβριο και στο μακροβιότερο ανοδικό σερί των 14 στη σειρά συνεδριάσεων. Πλέον τα βλέμματα αναλυτών και επενδυτών είναι στραμμένα στη νέα χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένουν να διατηρηθεί η καλή εικόνα της αγοράς προς το τέλος του 2020. Χθες, σε μια διαδικαστικού χαρακτήρα συνεδρίαση με χαμηλό τζίρο (η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 36,943 εκατ.), ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε οριακά κατά 0,01%, στις 808,99 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Βιοχάλκο και η «Ελλάκτωρ» κράτησαν την αγορά με το +2,47% και +2,07% που σημείωσαν αντίστοιχα, με τις Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα και «Μυτιληναίος» να ακολουθούν με άνοδο υψηλότερη του 1%. Ηπια ανοδικά έκλεισαν και οι Τέρνα Ενεργειακή, «Σαράντης», Alpha Bank, ΔΕΗ, «Φουρλής», Εθνική και Jumbo. Στον αντίποδα, η «Ελληνικά Πετρέλαια» με το -2,17% άσκησε πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, ενώ άνω του 1% ήταν και η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, Titan, ΟΤΕ και Eurobank. Ηπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΟΛΠ, Coca-Cola, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Aegean και ΕΧΑΕ. Χωρίς μεταβολή ο ΟΠΑΠ.
​​​​​​Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 2,73% και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, κέρδη 5%. Ο Δεκέμβριος αποδείχθηκε δεύτερος συνεχόμενος ανοδικός μήνας, με μηνιαία κέρδη 9,78%. Στο ίδιο διάστημα, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 29,59%. ​​​​​​Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης με την άνοδο του Δεκεμβρίου έχει ξεπεράσει το 61,8% της διόρθωσης από τα χαμηλά του Μαρτίου. Αυτό, σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές, δίνει πλέον σοβαρή πιθανότητα μέσα στο 2021 η αγορά να «δει» εκ νέου τις 950 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή