Οριακή πτώση, με χαμηλό τζίρο στο Χ.Α.

Οριακή πτώση, με χαμηλό τζίρο στο Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,17% και έκλεισε στις 886,66 μονάδες.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επέστρεψε στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο Αθηνών, έστω και εάν οι απώλειες ήταν περιορισμένες, με τους επενδυτές να κινούνται μόνο επιλεκτικά, τη στιγμή που το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν επιφυλακτικό. Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η ήπια άνοδος του Γενικού Δείκτη είναι πιθανή την ερχόμενη εβδομάδα, επιστρέφοντας πάνω από τις 900 μονάδες ακόμη και με τα χαμηλά επίπεδα τζίρου στα οποία κινείται το τελευταίο διάστημα. Το βέβαιο πάντως είναι πως ο Ιούλιος είναι γεμάτος με εξελίξεις (π.χ. ανακήρυξη προτιμητέου αναδόχου στην Εγνατία Οδό, πώληση της ΔΕΠΑ, παρουσίαση των πλάνων ανάπτυξης του Ελληνικού) ενώ χρηματιστηριακά είναι πιθανό να υπάρξουν τρεις νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, μια νέα εισαγωγή στην Εναλλακτική Αγορά και αναμένεται η ΑΜΚ της «Ελλάκτωρ».

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 886,66 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 43,85 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,19% στις 2.141,60 μονάδες, ενώ στο +0,01% και στις 1.404,67 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,02% στις 551,04 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +0,24%, την Eurobank στο +1,17%, την Εθνική να υποχωρεί κατά 1,22% και την Πειραιώς κατά 1,16%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,32%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 3,77%.
Το κλείσιμο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank σηματοδοτεί ένα ακόμη ορόσημο προς την τραπεζική κανονικότητα, την επιστροφή των τραπεζών στην αύξηση των εσόδων τους μέσα από αμιγώς οργανικές δράσεις απαλλαγμένες από το βάρος των προβλέψεων και των υψηλών NPEs, όπως σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, όπως προσθέτει, χρειάστηκε να συγχωνευθεί η Eurobank με την Grivalia, να θυσιαστούν τα CoCos της Τράπεζας Πειραιώς και να γίνουν δύο απαιτητικές αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 2,1 δισ. ευρώ σε σχετικά κοντινό χρονικό διάστημα.

Η εποχικότητα των καλοκαιρινών χαμηλών τζίρων καθώς και η ανησυχία στον τουρισμό, και κατ’ επέκταση στην οικονομία, που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη «Δέλτα», έχουν βαρύνει το κλίμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή