Χρηματιστήριο: Άνοδος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα

Χρηματιστήριο: Άνοδος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα

Η πορεία της «Δέλτα» είναι αυτή που κυριαρχεί στις επενδυτικές αποφάσεις

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχισε για τρίτη συνεδρίαση την ανοδική του αντίδραση το Χρηματιστήριο Αθηνών, έναντι των ισχυρών πιέσεων που δέχτηκε στο ξεκίνημα της εβδομάδας, χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει ακόμα να καλύψει τις απώλειες και να επιστρέψει εκεί που βρισκόταν πριν από το sell off. Το γεγονός ότι και οι ευρωπαϊκές αγορές κάνουν ανοδικά μεν αλλά επιφυλακτικά βήματα, εξετάζοντας την πορεία της μετάλλαξης «Δέλτα», σίγουρα δεν βοηθάει το Χ.Α. ώστε να επιστρέψει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα και να κοιτάξει και πάλι τις 900 μονάδες. Εγχώριοι αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι είναι πιθανή η συνέχιση της ανοδικής κίνησης, με τις 862 μονάδες να αποτελούν ισχυρό όριο αντίστασης του Γενικού Δείκτη.

Σε ό,τι αφορά τον τζίρο, τη μεγάλη παθογένεια του Χ.Α., δεν δείχνει από την πλευρά του κανένα σημάδι ανάκαμψης πίσω στα τριψήφια επίπεδα άνω των 100 εκατ. ευρώ στα οποία είχε επιστρέψει για αρκετό διάστημα στο τέλος του α΄ τριμήνου. Με δεδομένο ότι πλησιάζει ο Αύγουστος όπου παραδοσιακά οι συναλλαγές κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, δεν υπάρχει στον ορίζοντα προοπτική για κάποια αλλαγή άμεσα σε ό,τι αφορά την κινητικότητα των επενδυτών. Σε κάθε περίπτωση, το τρέχον διάστημα, η πορεία της «Δέλτα» είναι αυτή που κυριαρχεί στις επενδυτικές αποφάσεις, κάνοντας το κλίμα ιδιαίτερα ευάλωτο και ευμετάβλητο για την εγχώρια αγορά.

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,46% και έκλεισε στις 858,13 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 33,35 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,40% στις 2.053,72 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,84% και στις 1.406,39 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Η εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips ήταν μεικτή, με την Aegean να υπεραποδίδει με κέρδη 2% και να ακολουθούν οι Coca-Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, EXAE, Motor Oil και ΟΤΕ με άνοδο άνω του 1%, ενώ απώλειες 1,72% κατέγραψε ο ΟΛΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,09% στις 513,32 μονάδες, με τη Eurobank να κλείνει στο +0,61%, την Alpha Bank στο -0,05%, την Πειραιώς αμετάβλητη στο 1,35 ευρώ και την Εθνική να υποχωρεί κατά 1,35%.

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι επιπτώσεις του νέου κύματος της πανδημίας, σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο, θα αποτελέσουν ξεκάθαρα τον κύριο καταλύτη για την πορεία των αγορών το τρέχον διάστημα. Η εικόνα των διεθνών αγορών αλλά και τυχόν νέα περιοριστικά μέτρα που μπορεί να λάβει η κυβέρνηση σε περιοχές της χώρας, θα παραμείνουν στενά συνδεδεμένα με την πορεία του Χ.Α. για το υπόλοιπο του καλοκαιριού.

Στα θετικά ωστόσο είναι πως οι διεθνείς οίκοι, παρά τη «Δέλτα», δεν αλλάζουν τις προβλέψεις τους για την ελληνική οικονομία, ενώ άλλοι τις αναθεωρούν ακόμα και ανοδικά (βλ. Citigroup). Αυτό αναμφίβολα θα αποτελέσει ισχυρό καταλύτη για το Χ.Α. μόλις καταφέρει να ορθοποδήσει από το πρόσφατο sell off και «χωνέψει» την εξάπλωση της «Δέλτα». Χθες, ο οίκος Scope Ratings διατήρησε την εκτίμησή του για ανάπτυξη της τάξης του 6,5% φέτος στην Ελλάδα, παρά το γεγονός, όπως τονίζει, ότι ο τουρισμός είναι αντιμέτωπος με την απειλή της νέας μετάλλαξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή