Εξαρτημένες από το «νέφος» του Ιντερνετ οι τράπεζες

Εξαρτημένες από το «νέφος» του Ιντερνετ οι τράπεζες

Κρίσιμες για τη λειτουργία τους οι υπηρεσίες των τεχνολογικών κολοσσών

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία και πλέον δεκαετία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που κατέστησε σαφές σε ρυθμιστικές αρχές και κυβερνήσεις ότι ορισμένες επιχειρήσεις είναι «υπερβολικά μεγάλες για να αφεθούν να καταρρεύσουν», όχι οι τράπεζες όπως τότε αλλά ένας άλλος κλάδος τις απασχολεί για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Αυτή τη φορά οι τεχνολογικοί κολοσσοί Google, Amazon και Microsoft είναι συστημικής σημασίας καθώς θα μπορούσαν να συμπαρασύρουν στην πτώση τους σημαντικό τμήμα των δραστηριοτήτων τραπεζών και ασφαλιστικών που βρίσκονται στις πλατφόρμες τους στο «νέφος» του Ιντερνετ.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Reuters που επικαλείται πηγές των κεντρικών τραπεζών, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι κίνδυνοι λόγω της ταχύτητας με την οποία μεταφέρουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο νέφος κρίσιμες δραστηριότητές τους, όπως είναι τα συστήματα πληρωμών και οι online τραπεζικές υπηρεσίες. Και προπαντός είναι ανησυχητική η κλίμακα αυτών των δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών τεχνολογίας IDC, η αξία των υπηρεσιών τραπεζών και ασφαλιστικών που βρίσκονται στο «νέφος» του Ιντερνετ αναμένεται να έχει υπερδιπλασιασθεί μέχρι το 2025 φθάνοντας τα 85 δισ. δολάρια από τα 32,1 δισ. δολάρια στα οποία ανήλθαν το 2020. Από την πλευρά της η ΕΚΤ αναφέρει ότι μόνον το 2019 αυξήθηκαν 50% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2018. Ερευνα της IDC μεταξύ 50 μεγάλων τραπεζών εντόπισε έξι κύριους παρόχους υπηρεσιών νέφους που είναι οι IBM, Microsoft, Google, Amazon, Oracle αλλά και ο κινεζικός κολοσσός της Alibaba. Σύμφωνα με στοιχεία του ομίλου Synergy, μεγαλύτερος πάροχος όλων είναι η Amazon Web Services που το πρώτο εξάμηνο του έτους ανέφερε πωλήσεις αξίας 28,3 δισ. δολαρίων.

«Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή μιας αλλαγής παραδείγματος γι’ αυτό και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε την κατάλληλη λύση», υπογραμμίζει μιλώντας στο Reuters στέλεχος ρυθμιστικής αρχής χώρας του G7 που προτίμησε την ανωνυμία. Από την πλευρά τους τόσο οι τράπεζες όσο και οι εταιρείες τεχνολογίας υποστηρίζουν πως η χρήση του νέφους είναι επωφελείς για όλους, καθώς προσφέρει ταχύτερες και φτηνότερες υπηρεσίες που παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή στις επιθέσεις από χάκερ ή σε άλλου είδους λειτουργικά προβλήματα. Οι ρυθμιστικές αρχές επιμένουν, πάντως, πως και ένα ολίσθημα ή μια δυσλειτουργία σε μια εταιρεία στο νέφος μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση καίριων υπηρεσιών σε πολλές τράπεζες και σε πολλές χώρες. Το αποτέλεσμα σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι να μην μπορούν οι καταναλωτές να προχωρήσουν σε πληρωμές και να μην έχουν καμία πρόσβαση στις υπηρεσίες που χρειάζονται, οπότε θα υπονομευθεί η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ηδη το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η Ε.Ε., η Τράπεζα της Αγγλίας και η Τράπεζα της Γαλλίας έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους στην τεχνολογία νέφους για να περιορίσουν τους κινδύνους που διατρέχουν οι τράπεζες όταν βασίζονται σε μια μικρή ομάδα εταιρειών τεχνολογίας αλλά και οι επιχειρήσεις που είναι «κλειδωμένες» ή υπερβολικά εξαρτημένες από έναν πάροχο υπηρεσιών νέφους.

Από πλευράς Ε.Ε. έχει προταθεί από τον Σεπτέμβριο να ρυθμιστούν οι «κρίσιμης» σημασίας υπηρεσίες της βιομηχανίας χρηματοπιστωτικών όπως εκείνες που είναι στο νέφος, ώστε να ενισχυθούν οι συστάσεις που έχει εκδώσει η εποπτική αρχή τραπεζών από το 2017 για τον κλάδο. Παράλληλα, η επιτροπή χρηματοπιστωτικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας επιδιώκει να διευρύνει την εποπτεία της στις συμφωνίες μεταξύ τραπεζών και εταιρειών νέφους, ενώ τον περασμένο μήνα η Τράπεζα της Γαλλίας κάλεσε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να κλείνουν γραπτώς συμβόλαια που θα καθορίζουν σαφώς τους ελέγχους στις δραστηριότητες στο νέφος. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Σάιμον Μακ Ναμάρα, διευθυντικό στέλεχος της βρετανικής τράπεζας NatWest, «αν 10 οργανισμοί παραμένουν απροετοίμαστοι και είναι συνδεδεμένοι με έναν πάροχο που εξαφανίζεται, τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT