Οι επενδυτές κρατούν απόσταση από το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι επενδυτές κρατούν απόσταση από το Χρηματιστήριο Αθηνών

Προβληματίζει ο πολύ χαμηλός τζίρος των συνεδριάσεων το τελευταίο διάστημα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς «καύσιμα», καθώς ο τζίρος διαμορφώθηκε και πάλι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά με αρκετή μεταβλητότητα, κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις στηρίξεις από τραπεζικές μετοχές και επιλεγμένα blue chips να είναι περιορισμένες, τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωναν αξιοπρεπή κέρδη.

Η συσσώρευση συνεχίζεται στην εγχώρια αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να μην μπορεί να απομακρυνθεί από το επίπεδο των 815-840 μονάδων εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, αν και η εικόνα στους ευρωπαϊκούς μετοχικούς δείκτες δεν διαφέρει πολύ.

Αν και αναμενόταν το Χ.Α. να κινηθεί καλύτερα στις τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα και του εξαμήνου, ωστόσο σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, ελλείψει θετικών εξελίξεων, οι πιθανότητες να κινηθεί χαμηλότερα σταδιακά πλέον αυξάνονται, με την περιοχή των 780-790 μονάδων να αποτελεί το κάτω όριο του εκτιμώμενου εύρους τιμών για την περίοδο. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα δεικτοβαρείς εταιρείες όπως ΟΤΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ίσως και η Coca-Cola, κόβουν μέρισμα, κάτι που θα επηρεάσει την εικόνα της αγοράς.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,09% στις 823,92 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,98 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,09% στις 823,92 μονάδες, με τζίρο μόλις 47,98 εκατ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,32% στις 1.984,14 μονάδες, ενώ στο -0,38% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.300,51 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν η Mytilineos στο +2,86%, και η Lamda Development στο +2,68%, ενώ κέρδη άνω του 1% σημείωσαν Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, απώλειες 3,49% κατέγραψε η ΕΥΔΑΠ και ακολούθησαν οι ΑΔΜΗΕ, Motor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με πτώση άνω του 1%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,36% στις 517,91 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +1,37%, την Εθνική Τράπεζα στο +1,05%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,92% ενώ η Eurobank κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,10%. Οπως παρατηρεί η Depolas Investment Services, ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα μετά την έναρξη του πολέμου.

Οι απώλειες της τάξης του 7,77% που καταγράφει το ελληνικό χρηματιστήριο από τις αρχές του έτους είναι συγκρίσιμες με τις απώλειες στη Σαγκάη (-7,07%), με την κινεζική οικονομία να αναπτύσσεται «μόνο» με +4,8% στο α΄ τρίμηνο εξαιτίας των σκληρών περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Ομως, στις τελευταίες συνεδριάσεις, οι συναλλαγές στο Χ.Α. έχουν περιοριστεί αισθητά θυμίζοντας περίοδο Δεκαπενταύγουστου, ενώ είναι εμφανής η αδυναμία διενέργειας κινήσεων καλλωπισμού από πλευράς θεσμικών επενδυτών.

Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται, κατά τον αναλυτή, στην αδυναμία του τραπεζικού κλάδου, με τις μετοχές της Alpha Bank και της Πειραιώς να τιμολογούνται κατά 15% χαμηλότερα συγκριτικά με τις τιμές των ΑΜΚ του 2021.

Το πιο πιθανό είναι, κατά τον κ. Τζάνα, η αποχή των αγοραστών να σχετίζεται με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και την ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεδομένα που οδηγούν τους διεθνείς οίκους σε επιφυλακτική στάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή