Με απώλειες 9% ολοκλήρωσε ο Γενικός Δείκτης το πρώτο εξάμηνο

Με απώλειες 9% ολοκλήρωσε ο Γενικός Δείκτης το πρώτο εξάμηνο

Καθοδικά και στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου, με μεγάλη πτώση των τραπεζών

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέλος του πρώτου εξαμήνου βρήκε το Χρηματιστήριο Αθηνών να καταγράφει απώλειες της τάξης του 9% από τις αρχές του έτους, ενώ η πτώση στον τραπεζικό δείκτη ξεπέρασε το 13% το ίδιο διάστημα, καθώς ούτε στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου κατάφερε να βελτιώσει την εικόνα του.

Οι τραπεζικές πιέσεις οι οποίες εντάθηκαν ενδοσυνεδριακά, οδηγώντας τον κλαδικό δείκτη σε «βουτιά» και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2021, καθώς και οι ρευστοποιήσεις σε αρκετά blue chips, οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στις 810 μονάδες, αν και η πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν πολύ μεγαλύτερη, έπειτα και από τη «βουτιά» στο άνοιγμα της Wall Street, καθώς οι φόβοι των επενδυτών για ύφεση ενισχύθηκαν.

Οι διεθνείς μετοχές άλλωστε σημείωσαν τις χειρότερες επιδόσεις σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου στην ιστορία τους, με τους κεντρικούς τραπεζίτες οι οποίοι συναντήθηκαν στην Πορτογαλία αυτή την εβδομάδα να διαμηνύουν ξεκάθαρα πως κύριο μέλημά τους είναι η αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού και όχι η θωράκιση της ανάπτυξης της οικονομίας.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το Χ.Α. είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να διαφοροποιηθεί, ενώ όπως έδειξε ο τζίρος, ο οποίος κινήθηκε σε αυξημένα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, οι διαθέσεις των χαρτοφυλακίων είναι ξεκάθαρα για φυγή από τα risk assets. Την ίδια στιγμή οι φόβοι για την οικονομία, σε συνδυασμό με την εκκίνηση σήμερα του προγράμματος των ευέλικτων επανεπενδύσεων του PEPP της ΕΚΤ, το οποίο θα δώσει βάρος στη στήριξη των αγορών ομολόγων του Νότου, οδήγησε σε βελτίωση τους κρατικούς τίτλους, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί στο 3,6% και το spread στις 222 μονάδες βάσης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,43% και έκλεισε στις 810,42 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 76,97 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities η μεσοπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, με τα σημεία στήριξης να εντοπίζονται στις 810 και 820 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 840 και 850 μονάδες.

Παρ’ όλο που οι επενδυτές φοβούνται μια απότομη παγκόσμια επιβράδυνση, ορισμένοι αναλυτές βλέπουν ανάκαμψη στο β΄ εξάμηνο.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,73% στις 1.942,64 μονάδες, ενώ με πτώση 1,76% στις 1.276,08 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Jumbo (-3,75%) και Aegean (-3,74%), ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση για τις Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil. Στον αντίποδα, κέρδη άνω του 1% σημείωσε η Βιοχάλκο και στο +0,90% έκλεισε η Titan.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε «βουτιά» 3,58% στις 497,78 μονάδες με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 4,19%, την Εθνική Τράπεζα κατά 3,98%, τη Eurobank να κλείνει στο -3,08% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -2,56%.

Πάντως, παρ’ όλο που οι επενδυτές φοβούνται έντονα πλέον μια απότομη παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση που προκαλείται από την αυστηροποίηση της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, ορισμένοι αναλυτές βλέπουν ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο.

«Δεν πιστεύουμε πως οι οικονομίες βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, αλλά ο μέσος επενδυτής αναμένει μια οικονομική καταστροφή και, αν αυτό δεν υλοποιηθεί, οι μετοχές θα ανακτήσουν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών τους από το πρώτο εξάμηνο», σημειώνει σε έκθεσή της η JP Morgan η οποία παραδέχεται ότι η πιθανότητα ύφεσης έχει αυξηθεί σημαντικά, αλλά δεν την τοποθετεί στο βασικό της σενάριο για τους επόμενους 12 μήνες. Ετσι, ουσιαστικά, κατά την αμερικανική τράπεζα, το 2022 θα αποτελέσει ένα χαμένο έτος για τις μετοχές, καθώς το δεύτερο εξάμηνο θα ανακάμψουν απλώς από τις απώλειες του πρώτου εξαμήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή