Με απώλειες ξεκίνησε ο Ιούλιος στο Χ.Α.

Με απώλειες ξεκίνησε ο Ιούλιος στο Χ.Α.

Εκλεισε στις 805,79 μονάδες με πτώση της τάξης του 0,57%

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιέσεις δέχθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά και τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό, ενώ την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές αγορές αναζητούσαν κατεύθυνση έπειτα από το χειρότερο τρίμηνο από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία διεθνώς σταδιακά επιδεινώνονται, με το επενδυτικό κλίμα να παραμένει ζοφερό καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης και οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, επιδεινώνοντας έτσι τους φόβους για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση. Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,57% και έκλεισε στις 805,79 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 56,03 εκατ. ευρώ.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,48%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,67% στις 1.929,54 μονάδες, με κέρδη 0,68% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.284,7 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -0,46% και στις 495,5 μονάδες. Από το σύνολο των blue chips, η Coca-Cola ξεχώρισε στο +3,45% και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 1% η Εθνική Τράπεζα και η ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, ενώ απώλειες 5,01% κατέγραψε ο ΟΤΕ και πτώση άνω του 2% σημείωσαν η ΔΕΗ και η Eurobank.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,48%, ενώ στο 5,13% διαμορφώθηκαν οι απώλειες στις τράπεζες.

Ο Ιούλιος παραμένει στο ίδιο μοτίβο αβεβαιοτήτων μετά τον πολύ δύσκολο για τις αγορές Ιούνιο, παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να εξομαλύνουν την επίδραση του ενεργειακού κόστους στην οικονομία. Τα δεδομένα δεν δείχνουν να αλλάζουν ιδιαίτερα, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον παρά την επανάκαμψη των επιχειρηματικών συμφωνιών δεν φαίνεται να συγκινεί το Χρηματιστήριο, το οποίο βρίσκεται υπό τη διαρκή επιρροή του διεθνούς παράγοντα αλλά και της εκλογολογίας. Το κλίμα δύσκολα θα αλλάξει, τουλάχιστον εκ των έσω, η αγορά θα αναζητούσε μια είδηση επιχειρηματικού περιεχομένου μεγάλου βεληνεκούς για να αποφύγει την εικόνα φθοράς των τελευταίων εβδομάδων. Ως εκ τούτου, η τάση υπαγορεύεται από το εξωτερικό, το οποίο έως το τέλος του μήνα έχει μπει σε διαδικασία αναμονής ενόψει των αποφάσεων για τα επιτόκια της ΕΚΤ (21/7) και της Fed (27/7).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή