Υποβαθμίζει εκ νέου τις προβλέψεις για παγκόσμια ανάπτυξη το ΔΝΤ

Υποβαθμίζει εκ νέου τις προβλέψεις για παγκόσμια ανάπτυξη το ΔΝΤ

H αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί σε 3,2% φέτος και 2,9% το 2023

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ΗΠΑ, Κίνα και Ε.Ε., βρίσκονται σε στασιμότητα και επηρεάζουν αρνητικά την παγκόσμια οικονομία, συμπιέζοντας τον ρυθμό ανάπτυξής της. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει το ΔΝΤ και υποβαθμίζει εκ νέου τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες του Απριλίου, ενώ αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό. Ως πιθανότερο σενάριο αναφέρει την επιβράδυνση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης από το 6,1% στο οποίο έφτασε το περασμένο έτος σε μόλις 3,2% ανάπτυξη φέτος και 2,9% το επόμενο έτος. Πρόκειται για σημαντική επί τα χείρω αναθεώρηση, καθώς το Ταμείο υποβαθμίζει την πρόβλεψή του αντιστοίχως 0,4 και 0,7 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Απριλίου.

Το Ταμείο επισημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να πλήττεται από τις παρενέργειες της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να αναδύεται μια εικόνα όλο και πιο δυσοίωνη, όλο και πιο αβέβαιη. Ως συνισταμένη όλων αυτών των αρνητικών παραγόντων αναφέρει τη συρρίκνωση που σημείωσε το παγκόσμιο ΑΕΠ στη διάρκεια του β΄ τριμήνου του έτους.

Επισημαίνει την περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού και την εκτόξευσή του σε επίπεδα υψηλότερα από τις προβλέψεις και αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή του κατά μία ποσοστιαία μονάδα, εκτιμώντας τώρα πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί παγκοσμίως στο 8,3% φέτος και στο 5,7% το επόμενο έτος. Ειδικότερα προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα φθάσει στο 6,6% στις αναπτυγμένες οικονομίες και στο 9,5% στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Αναθεωρεί δηλαδή προς τα πάνω κατά 0,9 και 0,8 εκατοστιαίες μονάδες αντιστοίχως. Οπως τονίζει, άλλωστε, το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού διευρύνθηκε και πλήττει περισσότερες οικονομίες, καθώς απορρέει από το έμφραγμα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις μεγάλες ελλείψεις εργατικών χεριών που εξακολουθούν να πλήττουν πολλές οικονομίες.

Ο πληθωρισμός θα δια- μορφωθεί παγκοσμίως στο 8,3% φέτος και στο 5,7% το επόμενο έτος – Συνιστά στις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν την περιοριστική πολιτική.

Οπως τονίζει, η εκτόξευση του πληθωρισμού, ιδιαιτέρως στις ΗΠΑ και τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, εξωθεί για μια επιθετική στροφή σε περιοριστική πολιτική τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, τη Federal Reserve, την Τράπεζα της Αγγλίας και την ΕΚΤ, αλλά μαζί τους και σειρά κεντρικών τραπεζών μεγάλων και μικρών οικονομιών. Κι ενώ αναγνωρίζει πως ο άνευ προηγουμένου συντονισμός των κεντρικών τραπεζών σε αυτή τη στροφή θα έχει επώδυνες συνέπειες στην οικονομία, τονίζει ότι είναι η ενδεδειγμένη στάση και καλεί τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν σε αυτή την πορεία.

Ειδικότερα για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, το Ταμείο προεξοφλεί πως η μειωμένη αγοραστική δύναμη των αμερικανικών νοικοκυριών, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος δανεισμού μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στο 2,3% φέτος και μόλις στο 1% το επόμενο έτος. Στη δεύτερη οικονομία του κόσμου, την Κίνα, το Ταμείο διαπιστώνει ότι τα αλλεπάλληλα lockdowns, αλλά και η παρατεταμένη και κλιμακούμενη κρίση του κατασκευαστικού κλάδου και της αγοράς ακινήτων θα συμπιέσουν τον ρυθμό ανάπτυξης σε ένα πενιχρό 3,3% φέτος. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες, εξαιρουμένης, βεβαίως, του πρώτου ολέθριου κύματος της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, το Ταμείο προβλέπει πως ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα υπερβεί το 2,6% φέτος και το 1,2% το επόμενο έτος, καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την αποφασιστική στροφή της ΕΚΤ σε περιοριστική νομισματική πολιτική.

Το Ταμείο εξετάζει και το ενδεχόμενο μιας πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και εκτιμά ότι συνεπάγεται περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού, αλλά και περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού παγκόσμιας ανάπτυξης περίπου στο 2,6% φέτος και στο πενιχρό 2% το επόμενο έτος. Οπως επισημαίνει, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας έχει υποχωρήσει σε τέτοιους ρυθμούς και χαμηλότερους μόλις πέντε φορές από το 1970 και μετά. Στην περίπτωση αυτή τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωζώνη θα σημειώσουν σχεδόν μηδενική ανάπτυξη το επόμενο έτος και οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές στον υπόλοιπο κόσμο. Συνιστά, τέλος, στις κυβερνήσεις στοχευμένα μέτρα στήριξης για τα πιο ευάλωτα στρώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή