Ανοδος στο Χρηματιστήριο με ώθηση από τις τράπεζες

Ανοδος στο Χρηματιστήριο με ώθηση από τις τράπεζες

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,67% και έκλεισε στις 834,85 μονάδες

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από τις 830 μονάδες επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 24 Ιουνίου, χάρη στην υπεραπόδοση των τραπεζικών μετοχών, καθώς και στις στηρίξεις από επιλεγμένα blue chips. Ωθηση στην εγχώρια αγορά έδωσε και το θετικό κλίμα στην Ευρώπη, τη στιγμή που οι επενδυτές είχαν στραμμένο το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,67% και έκλεισε στις 834,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,04 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Depolas Investment Services, το ανοδικό όριο για το Χ.Α. εκτιμάται στην περιοχή των 850-860 μονάδων στην παρούσα φάση.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,01% στις 2.010,33 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,28% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.358,29 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Coca-Cola με κέρδη 2,59% και ακολούθησαν με άνοδο άνω του 1% οι Jumbo και ΟΤΕ. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 2% σημείωσαν Lamda Development, ΑΔΜΗΕ και Ελλάκτωρ, ενώ πτώση άνω του 1% κατέγραψαν οι Quest, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Σαράντης και Motor Oil.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε, σημειώνοντας άνοδο 2,68% στις 508,05 μονάδες, με την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 4,27%, την Πειραιώς κατά 2,55%, τη Eurobank κατά 2,40% και την Εθνική κατά 1,41%.

Σε υψηλά ενός μηνός και πάνω από τις 830 μονάδες η αγορά – Χαμηλός παρέμεινε ο τζίρος.

Η Axia Research εμφανίστηκε αισιόδοξη για τις προοπτικές των τραπεζικών μετοχών, καθώς θεωρεί ότι τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου –τα οποία ξεκινούν να ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα– θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον καταλύτη για νέα ανοδική κίνηση στο ταμπλό του Χ.Α., τη στιγμή που οι αποτιμήσεις είναι πολύ ελκυστικές έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Συνολικά, η Axia αναμένει ισχυρά αποτελέσματα από τις συστημικές τράπεζες τα οποία θα υποστηρίζονται από την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, που εξακολουθεί να απολαμβάνει αρκετούς ούριους ανέμους, σε αντίθεση με πολλές άλλες οικονομίες διεθνώς. Αναμένει πολύ ισχυρές εκταμιεύσεις, 5 φορές υψηλότερες σε ετήσια βάση, πολύ χαμηλό σχηματισμό NPE, με όλες τις συστημικές τράπεζες να αναφέρουν μονοψήφιο δείκτη NPE για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία, και σημαντικά έκτακτα στοιχεία, π.χ. πωλήσεις και κέρδη από συναλλαγές, τα οποία θα ενισχύσουν τους κεφαλαιακούς δείκτες.

Σε ό,τι αφορά το Χ.Α. και τις αγορές γενικότερα, όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος Χρηματιστηριακή, τα διεθνή χρηματιστήρια κινούνται με νευρικότητα, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα για εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ύφεση το 2022, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, καθώς η ενεργειακή κρίση την πλήττει σχεδόν αποκλειστικά, ενώ η γενικευμένη άνοδος των επιτοκίων αναμένεται να πλήξει αρκετές από τις υπερχρεωμένες αναδυόμενες οικονομίες, ειδικά εκείνες με υψηλό βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος (Τυνησία, Αργεντινή, Πακιστάν και βεβαίως Ουκρανία).

Με τα παραπάνω δεδομένα, στο ελληνικό Χρηματιστήριο η συναλλακτική απαξίωση συνιστά το κυρίαρχο χαρακτηριστικό, με τις συναλλαγές δύσκολα να φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ. Πάντως, η μεταβολή της νομισματικής πολιτικής επί το αυστηρότερο ευνοεί τα τραπεζικά μεγέθη, με την πιστωτική επέκταση να καταγράφει ήδη αξιοσημείωτη βελτίωση το 2022, όπως θα πιστοποιηθεί και από τις επερχόμενες ανακοινώσεις για το δεύτερο τρίμηνο.

Με την υψηλή ωστόσο αβεβαιότητα και τη γεωπολιτική αστάθεια, η επενδυτική κοινότητα δεν θεωρεί ότι είναι ακόμη η ώρα για ψήφο εμπιστοσύνης σε μετοχικές αξίες, με τον Γενικό Δείκτη να αδυνατεί να κινηθεί προς τις 850 μονάδες, έχοντας ωστόσο πιστοποιήσει την ισχύ της στήριξης των 800 μονάδων, καταλήγει ο κ. Τζάνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή