Ο καλύτερος μήνας για το 2022 στο Χρηματιστήριο ο Ιούλιος

Ο καλύτερος μήνας για το 2022 στο Χρηματιστήριο ο Ιούλιος

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,01% και ο τραπεζικός κατά 4,7%

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντικά κέρδη αποχαιρέτησε το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Ιούλιο, ο οποίος αποτέλεσε τον καλύτερο μήνα έως τώρα του 2022 για την αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά τις 850 μονάδες με ένα σερί ανοδικών συνεδριάσεων.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, τράπεζες και επιλεγμένα blue chips στήριξαν την άνοδο, με τον υποτονικό τζίρο ωστόσο να αποτελεί και πάλι τον πρωταγωνιστή. Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα είναι μια αρνητική παράμετρος για να συνεχίσει το Χ.Α. προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 866 μονάδων που οριοθετείται από τον κατερχόμενο κινητό μέσο των 200 ημερών. Ετσι, ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έχει δείξει ισχυρά σημάδια «επαναφοράς», θα είναι καθοριστικός για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς και στον συνήθως νωχελικό Αύγουστο.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,37% και έκλεισε στις 851,05 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,55 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,36% στις 2.050,08 μονάδες, με άνοδο 0,19% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.363,28 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,39% στις 521,14 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν τα ΕΛΠΕ με κέρδη 3,45% και ακολούθησαν με άνοδο άνω του 2% οι Jumbo, Lamda Development, Motor Oil, Τράπεζα Πειραιώς και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 1% σημείωσαν Quest και Ελλάκτωρ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση η αγορά έκλεισε στις 851,05 μονάδες με άνοδο 1,37%.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 2,54%, ενώ στο 4,69% διαμορφώθηκαν τα κέρδη για τον τραπεζικό. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άλμα 5,01% και ο τραπεζικός δείκτης 4,7%.

Στην πολύ καλή μηνιαία απόδοση του Χ.Α. θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και οι αποκοπές μερισμάτων, οι οποίες έβαλαν κάποια δυσκολία στην άνοδο της αγοράς αφού οι αγοραστές είχαν να καλύψουν και ένα μικρό τεχνικό χάντικαπ στις δεικτοβαρείς μετοχές, που «έχασαν» ένα μέρος της αξίας τους μέσα στον Ιούλιο (Coca-Cola, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Το κλίμα στην αγορά άλλαξε στο μέσον του μήνα και παρά τη χαμηλή εποχική συναλλακτική κίνηση, ο Ιούλιος είχε ένα δυνατό φινάλε με 9 ανοδικές στις 10 τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα.

Στα παραπάνω δεν πρέπει να διαφύγει και το γεγονός ότι τον Ιούλιο σε μια συγκυρία χαμηλών τζίρων με μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα 51 εκατ. ευρώ το Χ.Α. διεκπεραίωσε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων και μία δημόσια εγγραφή συνολικού ύψους 430 εκατ. ευρώ.

Οπως επισημαίνει ο αναλυτής, εκτός από τις ξένες αγορές που υποστήριξαν την άνοδο παρά τα όχι και τόσο αισιόδοξα μάκρο, η εκκίνηση δημοσίευσης των εγχώριων αποτελεσμάτων ενεργοποίησε κάποια θεμελιώδη αντανακλαστικά σε ένα μικρό τμήμα της αγοράς.

Παράλληλα, η προεπισκόπηση των αποτελεσμάτων των τραπεζών υπενθύμισε στην επενδυτική κοινότητα ότι η χρήση του κλάδου σηματωρού για το Χ.Α. κινείται ακόμα εντός στόχων παρά τις δυσκολίες και τις αβεβαιότητες του οικονομικού περιβάλλοντος.

Αν και ο μήνας που ακολουθεί είναι σχετικά αδρανής χωρίς σημαντικά γεγονότα ή ανακοινώσεις, η ανακωχή στη μεταβλητότητα των προηγούμενων ημερών μπορεί να επιταχύνει κάποιες συναλλαγές που είτε βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο είτε είχαν σταματήσει λόγω του αρνητικού κλίματος. Ο Αύγουστος προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας σε επιχειρηματικές συμφωνίες που είναι σε εξέλιξη για να ολοκληρωθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή