Με απώλειες έκλεισαν η Αθήνα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με απώλειες έκλεισαν η Αθήνα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αντιστάσεις στις ισχυρές πιέσεις που σημειώθηκαν στις διεθνείς αγορές εμφάνισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώνοντας ήπιες απώλειες, καθώς έλαβε σημαντικές στηρίξεις από τράπεζες και blue chips

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιστάσεις στις ισχυρές πιέσεις που σημειώθηκαν στις διεθνείς αγορές εμφάνισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώνοντας ήπιες απώλειες, καθώς έλαβε σημαντικές στηρίξεις από τράπεζες και blue chips. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,31% και έκλεισε στις 896,41 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,45 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,39% στις 2.168,45 μονάδες, με απώλειες 0,75% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.387,88 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με κέρδη 0,77% στις 599,71 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η Τράπεζα Πειραιώς στο +2,64% και ακολούθησαν με άνοδο άνω του 1% οι Alpha Bank, Quest, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 2% κατέγραψαν Coca-Cola, Titan και ΟΠΑΠ.

Στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,31% και έκλεισε στις 896,41 μονάδες.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, αν και αναμένεται αύξηση της μεταβλητότητας στο Χ.Α. βραχυπρόθεσμα, ωστόσο υποστηρικτικά θα λειτουργήσει η αναβάθμιση των ελληνικών μετοχών από τη FTSE Russell.

Με σημαντική πτώση ξεκίνησε η εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω αβεβαιότητας για τις προμήθειες αερίου, μετά την ανακοίνωση για τριήμερη διακοπή τους στα τέλη του μηνός από τη Ρωσία, ενώ καθοδικά κινούνταν και οι δείκτες στην αμερικανική αγορά αργά χθες πριν από το κλείσιμο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε χθες -0,96%, με -0,22% στο Λονδίνο ο FTSE 100, με -2,32% στη Φρανκφούρτη ο DAX, στο Παρίσι με -1,80% ο CAC 40, με -1,64% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -0,64% ο IBEX στη Μαδρίτη. Το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερά του προς το δολάριο κατά 0,9% στα 0,9951 δολάρια, δηλαδή ακόμη πιο κάτω από το προηγούμενο φετινό ναδίρ του των 0,9952 δολαρίων. Πρόκειται για επίπεδα διαπραγμάτευσης, που τελευταία φορά είχαν διαμορφωθεί το 2002, οπότε και στις αρχές της χρονιάς εκείνης τέθηκε σε κυκλοφορία ως κοινό νόμισμα. Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται ενώπιον μειζόνων προβλημάτων αυτή την περίοδο, καθώς οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία εκτινάσσουν τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, ενώ την κατάσταση επιδεινώνει και η ξηρασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή