Μειώνεται η ζήτηση για πετρέλαιο

Μειώνεται η ζήτηση για πετρέλαιο

Οι υψηλές τιμές δεν επηρεάζουν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα την κατανάλωση πετρελαίου. Αλλά εκείνες οι οποίες επίμονα παραμένουν υψηλές, όπως συμβαίνει σήμερα, μπορούν να επηρεάσουν την αύξηση της ζήτησης σε μόνιμη βάση

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υψηλές τιμές δεν επηρεάζουν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα την κατανάλωση πετρελαίου. Αλλά εκείνες οι οποίες επίμονα παραμένουν υψηλές, όπως συμβαίνει σήμερα, μπορούν να επηρεάσουν την αύξηση της ζήτησης σε μόνιμη βάση. Σχεδόν τα δύο τρίτα του εν λόγω εμπορεύματος που χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες καταλήγουν στο σύστημα μεταφορών, όπως φαίνεται στα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί λατρεύουν τα αμάξια που καταπίνουν βενζίνη. Το 2021 τα τρία δημοφιλέστερα ευπώλητα αυτοκίνητα στη χώρα ήταν το Ford F-150, το Ram και το Chevrolet Silverado – όλα είναι αγροτικά. Και κατά μέσο όρο όσα κυκλοφορούν στους δρόμους έχουν ηλικία περίπου 12 ετών, οπότε απαιτούν μεγάλη ποσότητα καυσίμου.

Σύμφωνα με μελέτη, μία άνοδος κατά 10% στο κόστος καυσίμων μειώνει την οδική κίνηση κατά 3% και τη ζήτηση βενζίνης κατά 6%, μέσα σε ορίζοντα πέντε ετών σε πάμπολλες χώρες, όπως αποτυπώνεται.

Από τη στιγμή που οι καταναλωτές γυρίσουν την πλάτη στο πετρέλαιο, δεν θα το ξαναθυμηθούν αργότερα.

Τώρα, όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου και αντιστραφεί η πορεία των τιμών, αφού παραμείνουν επί μακρόν σε υψηλά επίπεδα, η ζήτηση δεν αποκαθίσταται πλήρως. Η κατανάλωση σε «μαύρο χρυσό» αυξήθηκε σχεδόν 4% σε ετήσια βάση πριν από τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ. Μεταξύ του 1972 και του 1980 η προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό τιμή του αργού έδειξε να υπερτετραπλασιάζεται. Η αύξηση των τιμών της βενζίνης, κατόπιν αυτού, επιβραδύνθηκε σχεδόν 1% σε ετήσια βάση. Οι υψηλές τιμές περίπου 30 χρόνια αργότερα προξένησαν πλήρη στασιμότητα στη ζήτηση. Το 2008 η τιμή ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι και, εκτός από ένα διάστημα στη χρηματοπιστωτική κρίση, διατηρήθηκε επίμονα σε πολύ υψηλά επίπεδα έως το 2015. Η δε ζήτηση για βενζίνη σταθεροποιήθηκε το 2007, αλλά σήμερα θα πρέπει να σημειωθεί πως η οικονομία είναι κατά 2/3 μεγαλύτερη.

Ενώ η βενζίνη έχει αποκλιμακωθεί άνω του 20% από τα επίπεδα ρεκόρ, ίσως διατηρηθεί υψηλή, διότι η προσφορά δεν αυξάνεται εύκολα. Οι εισηγμένες εταιρείες πετρελαιοειδών στις ΗΠΑ διαλέγουν να επαναγοράσουν μετοχές αντί να κάνουν επέκταση παραγωγής, ενώ η Σ. Αραβία ίσως να μην μπορέσει ούτε κι αυτή να ενισχύσει τις προμήθειες. Με το να καταστεί στάσιμη η ζήτηση βενζίνης στη χώρα, το επόμενο βήμα είναι η περιστολή. Τα τεχνολογικά επιτεύγματα και οι αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί νόμοι επηρεάζουν τη ζήτηση. Ενα Ford F-150 τώρα με ένα γαλόνι καλύπτει 22 μίλια, δηλαδή διπλάσια από ό,τι τη δεκαετία του 1970. Ανω του 7% των ανθρώπων τηλεργάζονται, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων έφθασαν το δεύτερο τρίμηνο σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με την Cox Automotive και όσοι τα αγόρασαν θα τα κρατήσουν καιρό. Από τη στιγμή που στραφούν οι άνθρωποι μακριά από το πετρέλαιο, δεν θα επανέλθουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή