Αρνητικό κλίμα στις αγορές, επανέρχεται το σενάριο της ύφεσης

Αρνητικό κλίμα στις αγορές, επανέρχεται το σενάριο της ύφεσης

Απώλειες για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν σε τραπεζικές μετοχές και επιλεγμένα blue chips. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,55% και έκλεισε στις 891,46 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,85 εκατ. ευρώ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώλειες για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν σε τραπεζικές μετοχές και επιλεγμένα blue chips.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,55% και έκλεισε στις 891,46 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,85 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,57% στις 2.156,33 μονάδες, με απώλειες 0,50% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.380,97 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε με πτώση 1,23% στις 592,35 μονάδες.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για δεύτερο μήνα στην Ευρώπη.

Από το σύνολο των blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν ΕΛΒΑΛΧαλκόρ (-2,33%) και Τράπεζα Πειραιώς (-2,02%), ενώ ανοδικά ξεχώρισαν τα ΕΛΠΕ στο +2,73% και Jumbo και Ελλάκτωρ με κέρδη άνω του 1%. H επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης επαναφέρει το σενάριο της ύφεσης, ιδιαίτερα για την ευρωπαϊκή οικονομία, προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς είναι πιθανή η επανεμφάνιση αυξημένου πληθωρισμού, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηματιστηριακή. «Αναπόφευκτα, η υπέρβαση των 900 μονάδων μετατίθεται χρονικά όταν το μακροοικονομικό περιβάλλον θα καταγράψει μια πειστική βελτίωση», προσθέτει.

Στην Γηραιά Ηπειρο τα τελευταία στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα, η οποία μέσα στον Αύγουστο εμφάνισε συρρίκνωση, αν και μικρότερη του αναμενομένου, καθώς και η νέα εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου επηρέασαν αρνητικά τη διάθεση των επενδυτών. Η χθεσινή ήταν η τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση με πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πλην του Μιλάνου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με -0,42%, αγγίζοντας τα χαμηλότερά του επίπεδα σε διάστημα σχεδόν ενός μηνός, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,61%, με – 0,27% ο DAX στη Φρανκφούρτη, στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,26%, με -0,71% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη και με 0,97% ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε δεύτερο μήνα στη σειρά τον Αύγουστο, πλήττοντας το ευρώ, το οποίο αρχικά υποχώρησε σε ναδίρ 20ετίας στα 0,9909 προς το δολάριο. Αργότερα ανέκαμψε 0,4% στα 0,9979 δολάρια, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων ενισχύθηκαν σε νέα ρεκόρ πολλών εβδομάδων, στο 1,32%.

Πηγές: REUTERS, BLOOMBERG

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή