O φόβος ύφεσης πιέζει το ευρώ κάτω από το ένα δολάριο

O φόβος ύφεσης πιέζει το ευρώ κάτω από το ένα δολάριο

0,95 με 0,97 προς το δολάριο στα τέλη του έτους βλέπουν επενδυτικές τράπεζες

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανήλθε σε πτωτική πορεία το ευρώ και μετά την προσωρινή, όπως απεδείχθη, ανάκαμψη που σημείωσε το βράδυ της Τρίτης στην 1:1 ισοτιμία προς το δολάριο, υποχώρησε εκ νέου στο 0,99 δολ.

Χθες κατέγραψε πτώση 0,4%, ενώ από την αρχή του έτους έχει διολισθήσει κατά περισσότερο από 12% έναντι του δολαρίου. Οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν την περαιτέρω διολίσθησή του, καθώς οι κύριοι μοχλοί που πιέζουν το ενιαίο νόμισμα προς τα κάτω είναι ο κίνδυνος πλήρους διακοπής της παροχής αερίου από τη Μόσχα και η διαφαινόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη.

Η JPMorgan προβλέπει υποχώρησή του στο 0,95 δολ. μέχρι το τέλος του έτους, η Morgan Stanley διολίσθηση στο 0,97 δολ. μέσα σε αυτό τρίμηνο και η Nomura International στο 0,975 δολ. μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Μάντισον Φάλερ, στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan Private Bank, η πτώση του ευρώ κάτω από την ισοτιμία 1:1 έναντι του δολαρίου «αντανακλά τους μεγαλύτερους κινδύνους που απειλούν την ανάπτυξη στην Ευρώπη».

Aπό την αρχή του έτους το ενιαίο νόμισμα έχει διολισθήσει κατά περισσότερο από 12% έναντι του δολαρίου.

Οικονομολόγοι των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών εκτιμούν μάλιστα πως η περαιτέρω υποχώρησή του είναι αναπόφευκτη ακόμη κι αν η ΕΚΤ αποφασίσει να προχωρήσει σε πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων. Ανάμεσά τους ο Σαμ Ζιφ, επικεφαλής του τομέα στρατηγικής συναλλάγματος στην JPMorgan Private Bank, που υπογραμμίζει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν έχουν καθορίσει τις εξελίξεις στις αγορές συναλλάγματος τελευταία. Οπως διευκρινίζει ο ίδιος, «οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων δεν κατορθώνουν να στηρίξουν ένα νόμισμα όταν αφενός στοχεύουν στην ανάσχεση των πληθωριστικών πιέσεων και αφετέρου πλήττουν την ανάπτυξη». Ομοίως ο Ντερκ Σουμάχερ, οικονομολόγος της Natixis στη Φρανκφούρτη, εκτιμά πως «ακόμη κι αν η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης αντί για 50 μ.β., δεν πρόκειται να αλλάξουν πολλά» σε ό,τι αφορά το ευρώ. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως «χρειάζεται έστω μια μικρή θετική εξέλιξη στην οικονομία για να βελτιωθεί η ισοτιμία μόνον με κινήσεις των επιτοκίων». Στο μεταξύ, όμως, οι εξελίξεις είναι αρνητικές με την τελευταία έρευνα της S&P Global μεταξύ επιχειρήσεων να καταδεικνύει μείωση της οικονομικής δραστηριότητας για δεύτερο συναπτό μήνα.

O φόβος ύφεσης πιέζει το ευρώ κάτω από το ένα δολάριο-1

Είναι γεγονός ότι οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης επιθυμούσαν επί χρόνια μια υποχώρηση του ευρώ που θα αναβάθμιζε την ανταγωνιστικότητά τους. Είναι σαφές, όμως, ότι η συγκυρία δεν μπορούσε να είναι χειρότερη από αυτήν στην οποία υποχωρεί τελικά τώρα το ενιαίο νόμισμα. Και στο μεταξύ, η αποδυνάμωση του ευρώ καθιστά ακριβότερες τις εισαγωγές και ενισχύει περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις σε μια στιγμή που ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 9%. Το πρόβλημα έχει αναγνωρίσει και η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, που τόνισε πως η διολίσθηση του νομίσματος επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομία όταν είναι αντιμέτωπη με μια μείζονα ενεργειακή κρίση. Ολα αυτά, όμως, συμπιέζουν ασφυκτικά τα περιθώρια κέρδους των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και οι επιχειρήσεις της Γερμανίας, που πλήττεται στον μέγιστο βαθμό από την ενεργειακή κρίση, προειδοποιούν για το δυσβάσταχτο κόστος της ενέργειας. Και βέβαια ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης οδηγεί αναπόφευκτα σε μείωση της ζήτησης και επομένως σε πτώση των πωλήσεων και των κερδών. Ερωτώμενος κατά πόσον θα ήταν σκόπιμη μια σαφώς επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ δεδομένης της υποχώρησης του ευρώ, ο Γεργκ Κράμερ, επικεφαλής των οικονομολόγων της Commerzank AG, τόνισε πως «θα ήταν πολύ καλή ιδέα δεδομένου του πληθωρισμού», αλλά ο ίδιος δεν θεωρεί πιθανό να αποφασίσει κάτι τέτοιο η ΕΚΤ. Την άποψή του συμμερίζονται πολλοί αναλυτές, καθώς εκτιμούν πως ο κίνδυνος της ύφεσης περιορίζει τα περιθώρια της ΕΚΤ για επιθετική στροφή σε περιοριστική πολιτική. Αυτό σημαίνει, όμως, πως η νομισματική πολιτική της Fed θα είναι πιο σκληρή από της ΕΚΤ και θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει το δολάριο που αναπόφευκτα θα ενισχύεται.

Πηγή: Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή