Μικρή άνοδος του Γενικού Δείκτη, με το βλέμμα στη Fed οι επενδυτές

Μικρή άνοδος του Γενικού Δείκτη, με το βλέμμα στη Fed οι επενδυτές

Με κέρδη, αλλά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας όπου άγγιξε τις 900 μονάδες, έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν σε δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ σημαντικές ήταν οι στηρίξεις από τον τραπεζικό και τον ενεργειακό κλάδο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη, αλλά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας όπου άγγιξε τις 900 μονάδες, έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν σε δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ σημαντικές ήταν οι στηρίξεις από τον τραπεζικό και τον ενεργειακό κλάδο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,42% και έκλεισε στις 896,12 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,95 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,49% στις 2.164,79 μονάδες, με άνοδο 1,22% στις 1.398,37 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε κλείνοντας στις 589,27 μονάδες και στο +1,12%.

Από το σύνολο των blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν ΕΛΠΕ και Mytilineos με κέρδη άνω του 2%, ενώ απώλειες 2,06% σημείωσε η Coca-Cola και 1,75% η Σαράντης.

Ο Γενικός Δείκτης έχει καταφέρει πάντως να μαζέψει όλες τις απώλειες του έτους και να βγει και οριακά θετικός. Είναι και η μόνη αγορά που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο για το 2022, μια και οι υπόλοιπες συνεχίζουν να καταγράφουν απώλειες της τάξεως του 13%-21%», σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Από την πλευρά της η Merit Securities επισημαίνει πως η μεσοπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. είναι ανοδική, με τα σημεία στήριξης να εντοπίζονται στις 882 και 840 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 900 και 918.

Με άνοδο ολοκλήρωσε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 τη χθεσινή του συνεδρίαση χάρις στην αρωγή των μετοχών των ομίλων πετρελαίου και υψηλής τεχνολογίας, αν και τα κέρδη αυτά ανακόπηκαν από τις ανησυχίες των επενδυτών για την υφεσιακή εξέλιξη της οικονομίας – συνολικά η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν ανάμεικτη. Η προσοχή των επενδυτών διεθνώς στρέφεται στη σημερινή ομιλία του Τζερόμ Πάουελ, προέδρου της Fed, στο Τζάκσον Χολ για τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Ο Stoxx 600 έκλεισε χθες με 0,30%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο με 0,11%, με 0,39% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 0,10% ο FTSΕ MIB στο Μιλάνο και με πτώση 0,08% και 0,15% ο CAC 40 στο Παρίσι και ο IBEX στη Μαδρίτη αντίστοιχα. Ο κλαδικός δείκτης των ομίλων ενέργειας εκτινάχθηκε 1,2%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδά του των τελευταίων 12 εβδομάδων υπό την επίδραση των τιμών του αργού. Οι τιμές του πετρελαίου κινούνταν ανοδικά λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών για τις προμήθειες της Ευρώπης σε ενέργεια γενικά. Tέλος, το ευρώ εξασθένησε 0,1% προς το δολάριο στα 0,9955 δολάρια.

Πηγές: REUTERS, BLOOMBERG

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή