Οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων αναμένεται να φθάσουν το 1 δισ. φέτος

Οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων αναμένεται να φθάσουν το 1 δισ. φέτος

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφάλαια που ενδέχεται να προσεγγίσουν ακόμα και το 1 δισ. ευρώ είναι πιθανό να τοποθετηθούν στην αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς η ύπαρξη ρευστότητας, η διάθεση όλο και περισσότερων και μεγαλύτερων χαρτοφυλακίων ακινήτων εισοδήματος, κυρίως από τις τράπεζες, αλλά και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) και των επενδυτικών funds δημιουργούν «εκρηκτικό» μείγμα. Ηδη, το 2018, μόνον οι εισηγμένες ΑΕΕΑΠ δαπάνησαν περί τα 500 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ακινήτων, ενώ επιπλέον 150-200 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι επένδυσαν funds όπως η Hines, η GreCO Fund και μη εισηγμένες ΑΕΕΑΠ όπως η Μπλε Κέδρος.

Ηδη, με τη συμπλήρωση των πρώτων 40 ημερών του 2019, έχει γίνει εμφανής η «ζέση» των επενδυτών για αγορές ακινήτων, με την Orilina Properties AEEAΠ, τη νεοσύστατη εταιρεία της Brevan Howard, να αποκτά αντί 25 εκατ. ευρώ τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Ελλάκτωρ, ενώ η Trastor ΑΕΕΑΠ βρίσκεται μια ανάσα από την εξαγορά ενός χαρτοφυλακίου κτιρίων γραφείων που είχαν αποκτηθεί από το fund εξ Αργεντινής Grupo Dolphin, το 2013. Το τότε τίμημα ήταν της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ, ενώ η Trastor φέρεται να διαπραγματεύεται την απόκτησή τους αντί ποσού της τάξεως των 28-29 εκατ. ευρώ, δηλαδή λίγο πιο κάτω από τις συνολικές επενδύσεις που πραγματοποίησε το 2018, οι οποίες ανήλθαν σε 33 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα δύο ακόμα διαγωνισμών από τράπεζες για πωλήσεις ακινήτων τους. Ειδικότερα, η Alpha Bank αναμένεται να γίνει αποδέκτης προσφορών για χαρτοφυλάκιο πρώην ακινήτων της «Μπ. Βωβός», συνολικής αξίας της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ.

Διεκδικητές εμφανίζονται κυρίως η νεοεισερχόμενη στην ελληνική αγορά Brook Lane Capital, ένα διεθνές επενδυτικό fund, η Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία επιδιώκει τον εμπλουτισμό του υπό διαμόρφωση χαρτοφυλακίου ακινήτων της ενόψει της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο, και το GreCO Fund (Greek Real Estate Company Fund), που διαχειρίζεται η Dromeus Capital. Αντιθέτως, οι εισηγμένες ΑΕΕΑΠ εκτιμάται ότι θα απέχουν.

Αντιστοίχως, η Piraeus Real Estate θα αποφασίσει σύντομα για τους νικητές στον διαγωνισμό που πραγματοποίησε προ ημερών για χαρτοφυλάκιο τριών καταστημάτων σε Γλυφάδα και Πειραιά, αλλά και για κτίριο γραφείων στο Μαρούσι, μισθωμένο στη Microsoft Hellas. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, στην προκειμένη περίπτωση, οι προσφορές ήταν τόσο από ΑΕΕΑΠ όσο και από funds.

Παράλληλα, τους επόμενους μήνες αναμένονται και τουλάχιστον δύο – τρεις νέες ΑΕΕΑΠ, που σήμερα βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και θα πλαισιώσουν τις υφιστάμενες. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα συστάθηκε η Trade Estates του ομίλου Φουρλή, η οποία θα εστιάσει στην αγορά των εμπορικών καταστημάτων, ενώ στον «προθάλαμο» της σύστασης ΑΕΕΑΠ βρίσκεται και ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, μέσω της θυγατρικής εταιρείας Noval. Υπενθυμίζεται ότι στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εμπορικά κέντρα River West και Mare West (στην Κόρινθο), όπως επίσης και το ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens, το γειτονικό συγκρότημα επιπλωμένων διαμερισμάτων «Κ29», επίσης στην πλατεία Καραϊσκάκη, καθώς και αρκετά συγκροτήματα γραφείων. Εταιρεία ΑΕΕΑΠ δρομολογεί και η Τράπεζα Αττικής.

Πάντως, όσο ο ανταγωνισμός αυξάνεται, τόσο θα ενισχύονται οι «φωνές» εκείνων που κάνουν λόγο για ανάγκη συγχωνεύσεων και συμπράξεων μεταξύ εταιρειών, ώστε να αυξηθούν οι οικονομίες κλίμακας, να μεγαλώσουν τα χαρτοφυλάκια ακινήτων και να εξειδικευθεί η κάθε επενδυτική πρόταση, ώστε να έχει σαφή χαρακτήρα και προσανατολισμό και να μπορεί να προσελκύει ευκολότερα επενδυτές, θεσμικούς και μη.

Πάντως, επί του παρόντος, σχεδόν κανένας από τους υφιστάμενους «παίκτες» δεν φαίνεται να είναι ανοικτός σε συνεργασίες/συγχωνεύσεις, αν και δεν αποκλείεται αυτό να αλλάξει τους επόμενους μήνες, ιδίως όταν κάποιες από τις μη εισηγμένες εταιρείες κληθούν να εισαγάγουν τις μετοχές τους στο Χρηματιστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή