Δυναμική ανάκαμψη της οικοδομής σε Αθήνα, Κυκλάδες, Ιόνιο και Κρήτη

Δυναμική ανάκαμψη της οικοδομής σε Αθήνα, Κυκλάδες, Ιόνιο και Κρήτη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυκλάδες, Αττική, Ιόνια Νησιά και Κρήτη πρωταγωνίστησαν κατά τη διάρκεια του 2018, αναφορικά με την αύξηση του όγκου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, αντανακλώντας έτσι και τις κρατούσες τάσεις στην αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 11,9% με βάση τον αριθμό των αδειών, κατά 23,6% με βάση την επιφάνεια και κατά 21,3% με βάση τον όγκο, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα κατά την ίδια περίοδο σημείωσε άνοδο κατά 11,6% στον αριθμό των αδειών, κατά 23% στην επιφάνεια και κατά 21,7% στον όγκο.

Ωστόσο, οι παραπάνω περιφέρειες ξεχώρισαν αισθητά από την υπόλοιπη χώρα, όπου η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, είτε είναι σχετικά σταθερή ή, έστω, με ελαφρά ανοδική τάση, είτε συνεχίζει ακόμα και τώρα να υποχωρεί. Ειδικότερα, η μεγάλη ζήτηση για κατοικίες στο κέντρο της Αθήνας, κατάλληλες για τουριστική εκμετάλλευση μέσω των ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb, έχει απογειώσει και τις οικοδομικές άδειες, καθώς για πολλά από τα ακίνητα αυτά απαιτούνται εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης. Ταυτόχρονα, πολλά είναι και τα νέα ακίνητα και ασφαλώς και μικρά ξενοδοχεία που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης.

Ως εκ τούτου, κατά το 11μηνο του 2018 (περίοδος Ιανουαρίου – Νοεμβρίου) η ετήσια αύξηση του όγκου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στην Αττική ανήλθε σε 46,7%.

Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η άνοδος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς ανήλθε σε 58%, ενώ στα Ιόνια Νησιά, η ετήσια αύξηση του όγκου άγγιξε το 45%. Αμφότερες οι περιοχές διαθέτουν μερικούς από τους δημοφιλέστερους παραθεριστικούς προορισμούς της χώρας, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος, σημεία όπου εντοπίζεται μεγάλο μέρος των επενδύσεων για την κατασκευή ή τον εκσυγχρονισμό νέων ή υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων. Το ίδιο ισχύει και για την Κρήτη, όπου η αύξηση άγγιξε το 35%.

Εν τω μεταξύ, κατά τον Νοέμβριο, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα ανήλθε σε 1.562 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 394,8 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.660,1 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, παρουσίασε δηλαδή, αύξηση κατά 18% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 52,3% στην επιφάνεια και κατά 53,8% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Αντίστοιχα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε 1.544 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 378,1 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.588,4 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, εμφανίζοντας αύξηση κατά 17,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 48,7% στην επιφάνεια και κατά 50,7% στον όγκο σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2017.

Πλέον, η άνοδος είναι ορατή και σε επίπεδο 12μηνης σύγκρισης. Ειδικότερα, κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2017 – Νοεμβρίου 2018, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα ανήλθε σε 15.395 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 3.477,9 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 15.150,1 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Δεκεμβρίου 2016 – Νοεμβρίου 2017 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 10,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 20,9% στην επιφάνεια και κατά 18,6% στον όγκο. Αντίστοιχα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα κατέγραψε αύξηση κατά 10,1% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 19,9% στην επιφάνεια και κατά 18,5% στον όγκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή