Ηπιο ρυθμό ανόδου των τιμών κατοικιών «βλέπει» η Moody’s

Ηπιο ρυθμό ανόδου των τιμών κατοικιών «βλέπει» η Moody’s

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλο ένα «λιθαράκι» στο αφήγημα της ανάκαμψης της ελληνικής αγοράς ακινήτων έβαλε χθες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος σε σχετική έκθεση προχώρησε στην πρόβλεψη για περαιτέρω ήπιο ρυθμό αύξησης των τιμών των κατοικιών κατά τη διάρκεια των επόμενων 12-18 μηνών. Υπενθυμίζεται ότι, κατά το 2018, οι τιμές πώλησης κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1,5% πανελλαδικώς, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια και αποδίδεται στην αυξημένη ροή ξένων επενδύσεων στην εγχώρια κτηματαγορά (ιδίως στις κατοικίες), αλλά και στο βελτιούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Moody’s, η εν λόγω εξέλιξη είναι θετική και για την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων, τις τράπεζες, αλλά και τα στεγαστικά δάνεια, ή όσα έχουν ως ενέχυρο κάποιο ακίνητο. Oπως ανέφερε ο κ. Νώντας Νικολαΐδης, αντιπρόεδρος της Moody’s, η ανάκαμψη των τιμών των κατοικιών θα επιδράσει θετικά στις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, καθώς θα διευκολύνει την πώληση χαρτοφυλακίων δανείων με ακίνητα ως ενέχυρο. Επίσης, η ανοδική πορεία των αξιών των κατοικιών θα παράσχει πρόσθετα κίνητρα στους δανειολήπτες, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουν το στεγαστικό τους δάνειο, δεδομένης της υψηλότερης αξίας της ιδιοκτησίας τους.

Αντιστοίχως, ο κ. Μιγκέλ Λόπεθ Πατρόν, αναλυτής, βοηθός αντιπρόεδρος και εκ των συντακτών της ανάλυσης της Moody’s, σημείωσε ότι οι τιμές των κατοικιών θα καταγράψουν ήπια και όχι ταχύτερη ανοδική πορεία το προσεχές διάστημα, λόγω των υψηλών φόρων ακίνητης περιουσίας, της μείωσης του πληθυσμού της χώρας, των υψηλών επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια και της διατήρησης των νέων χορηγήσεων δανείων σε χαμηλό επίπεδο, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να εστιάζουν στην προσπάθεια μείωσης των πολύ υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογο μήκος κύματος για την πορεία της αγοράς κατοικίας τους επόμενους μήνες ήταν και η ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα. Σε αυτήν, επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, ότι προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ισορροπίας στην αγορά των ακινήτων είναι η αποκατάσταση της παροχής ρευστότητας από το πιστωτικό σύστημα και η οικονομική σταθερότητα. Παράλληλα, σημειώνεται ότι η ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων θα εξαρτηθεί από τη διασπορά των επενδύσεων και την επέκταση της ζήτησης σε μεγαλύτερο φάσμα της αγοράς, απ’ ό,τι μέχρι σήμερα, που περιορίζεται κατά κύριο λόγο σε περιοχές που ευνοούνται από την άνοδο του τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή