Σε ανοδική τροχιά οι τιμές πώλησης γραφείων

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές πώλησης γραφείων

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφαλής είναι, προς το παρόν, η ελληνική αγορά γραφείων από τη δημιουργία φαινομένων υπερτίμησης, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι κίνδυνοι έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται το τελευταίο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, πριν από λίγες ημέρες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τη δημιουργία «φούσκας» στα επαγγελματικά ακίνητα και συγκεκριμένα στην αγορά γραφείων.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται στην έκθεση, ο ανταγωνισμός των επενδυτών, για την απόκτηση κτιρίων γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών στις μεγαλύτερες πόλεις και πρωτεύουσες ανά την Ευρώπη, έχει απογειώσει δυσανάλογα τις τιμές πώλησης των εν λόγω ακινήτων, χωρίς όμως να προκύπτουν και ανάλογες αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων. Το αποτέλεσμα είναι να καταγράφονται ιστορικά χαμηλές αποδόσεις στα σύγχρονα κτίρια γραφείων σε πληθώρα ευρωπαϊκών πόλεων. Σύμφωνα με τους αναλυτές, στην πρώτη γραμμή κινδύνου βρίσκονται πόλεις στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Σουηδία και στη Δημοκρατία της Τσεχίας. Σε επισφαλή θέση βρίσκονται επίσης τα γραφεία στη Φινλανδία, στο Λουξεμβούργο, στην Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Οπως σημειώνεται, σε περίπτωση που οι τιμές ξεκινήσουν να υποχωρούν, θα υπάρξει αναταραχή σε μια σειρά από χρηματοπιστωτικούς φορείς που έχουν σημαντική έκθεση σε ακίνητα του είδους, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος και για την πραγματική οικονομία, όπως έχουν καταδείξει ανάλογες κρίσεις στο παρελθόν. Ακόμα όμως κι αν δεν μειωθούν οι τιμές, ήδη αρκετοί επενδυτές ποντάρουν στην άνοδο της ζήτησης, δηλαδή στην αύξηση των νέων ενοικιάσεων, προκειμένου να επιτύχουν τις προσδοκώμενες αποδόσεις επί των κεφαλαίων που έχουν επενδύσει.

Πάντως, στην περίπτωση της Ελλάδας, ναι μεν καταγράφεται έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των θεσμικών επενδυτών για κτίρια γραφείων υψηλών προδιαγραφών και ως εκ τούτου και μειωμένες αποδόσεις, ωστόσο, επί του παρόντος, η ελληνική αγορά συγκαταλέγεται μεταξύ των ασφαλέστερων, συγκριτικά με άλλες. Οπως ανέφερε η Τράπεζα της Ελλάδος στην πρόσφατη ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική, «στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, κατά τη διάρκεια του 2018 καταγράφηκαν θετικές τάσεις τόσο στην αγορά γραφείων όσο και καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών. Η αυξημένη ζήτηση χώρων υψηλών προδιαγραφών σε εμπορικές θέσεις από άμεσους χρήστες, σε συνδυασμό με την αναζήτηση ευκαιριών από επενδυτικά χαρτοφυλάκια και επενδυτές, οδήγησε σε επίπεδα ζήτησης τα οποία δεν φαίνεται να ικανοποιούνται από την προσφορά της αγοράς και προκάλεσαν τη σταδιακή μείωση των αποδόσεων κοντά στα προ κρίσης επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, οι τιμές των γραφειακών χώρων κατά το 2018 κατέγραψαν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 7%, ενώ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 οι ρυθμοί μεταβολής των τιμών τους ανήλθαν σε 6,4%, σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2017». Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι στην Αθήνα, το 2018, οι τιμές των κτιρίων γραφείων αυξήθηκαν με το εντυπωσιακό 9%.

Η αύξηση των τιμών αποδίδεται στην έλλειψη νέων αναπτύξεων γραφείων τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, το επενδυτικό κενό προβλέπεται να αρχίσει να καλύπτεται κατά τα επόμενα χρόνια, καθώς έχουν δρομολογηθεί αρκετές νέες επενδύσεις, π.χ. στην Κάντζα από τη REDS του ομίλου «Ελλάκτωρ», από την Dimand και την Grivalia στις πρώην εγκαταστάσεις του Παπαστράτου στον Πειραιά και από τη Lamda Development στο Ελληνικό. Παράλληλα, νέα κτίρια γραφείων δημιουργούν και οι ΑΕΕΑΠ, όπως π.χ. η Εθνική Πανγαία, η οποία ήδη «τρέχει» δύο σχετικά επενδυτικά σχέδια σε Μαρούσι και Λ. Συγγρού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή