Με ρυθμούς προ κρίσης αυξάνονται οι τιμές κατοικιών

Με ρυθμούς προ κρίσης αυξάνονται οι τιμές κατοικιών

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον υψηλότερο ρυθμό από το 2006 αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών κατά το 2019, σε ακόμα μία ένδειξη ανάκαμψης τόσο της κτηματαγοράς όσο και της οικονομίας γενικότερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανόδου των τιμών πώλησης κατοικιών διαμορφώθηκε σε 7,2% πανελλαδικά, έναντι 1,8% κατά το 2018. Η τελευταία σημαντική άνοδος είχε καταγραφεί πριν από 13 χρόνια, όταν οι τιμές στα μεγάλα αστικά κέντρα είχαν αυξηθεί κατά 13%, προτού ξεκινήσει η σημαντική πτώση από το 2009 και μέχρι το 2017, όταν υπολογίζεται ότι, κατά μέσον όρο, οι αξίες υποχώρησαν κατά 44% στην Αθήνα και κατά 46% στη Θεσσαλονίκη. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Αττική, όπου οι τιμές το 2019 αυξήθηκαν κατά 10,4%, που αποτελεί την καλύτερη επίδοση από το 2006, όταν είχαν αυξηθεί κατά 11,7%.

Θετικό κλίμα

Σημειωτέον ότι, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019, η άνοδος σε πανελλαδικό επίπεδο άγγιξε το 7,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Ωστόσο, παρατηρήθηκε μια ελαφρά επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης, καθώς κατά το τρίτο τρίμηνο οι τιμές είχαν καταγράψει άνοδο της τάξεως του 8,3% και το δεύτερο τρίμηνο κατά 7,7%.

Με όρους παλαιότητας, τη μεγαλύτερη αύξηση κατά το τέταρτο τρίμηνο με σχεδόν 9% κατέγραψαν τα νεόδμητα ακίνητα (έως πέντε ετών), έναντι 6,6% των παλαιότερων ακινήτων. Αντίστοιχα, για το σύνολο του 2019, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 7,7%, έναντι αύξησης 2,0% το 2018, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα «παλαιά» διαμερίσματα ήταν 6,9% το 2019, έναντι αύξησης 1,7% το 2018. Πέραν της προσπάθειας μερίδας κατασκευαστών να επωφεληθεί από το βελτιωμένο κλίμα στην αγορά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετές από τις νέες αναπτύξεις κατοικιών βρίσκονται σε ακριβές περιοχές, όπως π.χ. στα νότια προάστια, και προσφέρουν υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές, γεγονός που ενδεχομένως να δικαιολογεί εν μέρει και τις υψηλότερες τιμές. 

«Πρωταθλήτρια» των αυξήσεων το 2019 αναδείχθηκε η Αττική, όπου οι αξίες εκτινάχθηκαν κατά 10,4% σε ετήσια βάση. Μάλιστα, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, οι τιμές έφτασαν στο σημείο να «τρέχουν» με ρυθμό ανόδου της τάξεως του 11,9%, προτού επιβραδύνουν σε 11% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Στη Θεσσαλονίκη κατά το σύνολο του έτους οι τιμές ενισχύθηκαν με μέσο ρυθμό 6,8% (και 5,5% κατά το τέταρτο τρίμηνο). Αντίστοιχα, στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας οι αξίες αυξήθηκαν κατά 4,1% (και 4,2% κατά το τέταρτο τρίμηνο). Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (κυρίως σε δημοφιλείς τουριστικά περιοχές) ενισχύθηκαν κατά 4,6% σε ετήσια βάση και κατά 4,9% κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ιδίως κατά τη διάρκεια του 2019, διαφάνηκε και η σταδιακή επιστροφή όλο και περισσότερων Ελλήνων ενδιαφερόμενων αγοραστών κατοικίας. Οι άνθρωποι αυτοί κινούνται στην αγορά κυρίως για την απόκτηση κατοικιών κόστους έως 150.000 ευρώ, με το ποσοστό χρηματοδότησης να διαμορφώνεται πέριξ του 70%-80%. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ΙMS (Individual Mortgage Solutions), η μέση αξία των στεγαστικών δανείων που εκταμιεύονται για την αγορά κατοικίας ανήλθε σε σχεδόν 100.000 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 20% σε σχέση με το 2018, όταν η αντίστοιχη αξία ανά δάνειο δεν ξεπερνούσε τις 80.000 ευρώ. Οσον αφορά τα προς χρηματοδότηση ακίνητα, η μέση αξία τους διαμορφώνεται φέτος σε 140.000 ευρώ, από 118.000 ευρώ το 2018.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Γκιώκα, διευθυντή πωλήσεων και συνιδρυτή της IMS, «η ζήτηση είναι αυξημένη σε σχέση με πριν από 1-2 χρόνια, με το μεγαλύτερο ποσοστό των ενδιαφερόμενων αγοραστών να στρέφεται κυρίως σε επιλεγμένες περιοχές των νοτίων και των βορείων προαστίων, όπως Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Αγιος Δημήτριος, Μοσχάτο, Ν. Φάληρο, Πεύκη, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Ν. Ψυχικό και Βριλήσσια». Οσον αφορά τα χαρακτηριστικά των ακινήτων, προτιμώνται κατοικίες έως 100 τ.μ. και ηλικίας έως 20 ετών. Η IMS λειτουργεί ως σύμβουλος για τους ενδιαφερόμενους δανειολήπτες, αναλαμβάνοντας όλες τις σχετικές διαδικασίες, έχοντας συνάψει συνεργασίες με τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Εισροές κεφαλαίων

Στην πρόσφατη ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική, επισημαίνεται η αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό ως κύριος λόγος για την ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας, εξέλιξη η οποία τεκμηριώνεται και από την άνοδο κατά 55,1% της καθαρής εισροής κεφαλαίων για αγορές ακινήτων από ξένους επενδυτές κατά το εννιάμηνο του 2019. Στην αύξηση της ζήτησης κατοικιών από το εξωτερικό έχει συντελέσει η απήχηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, κατά βάση στο κέντρο της Αθήνας, καθώς έχουν πλέον αποκτήσει επενδυτικά χαρακτηριστικά και προσφέρουν αποδόσεις πλησίον εκείνων των γραφειακών χώρων.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για το 2020, η ΤτΕ σημειώνει ότι η περαιτέρω ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας θα εξαρτηθεί από την αύξηση του ρυθμού της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση της απασχόλησης και του διαθέσιμου εισοδήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή