Σε νότια και βόρεια προάστια οι περισσότερες νεόδμητες κατοικίες

Σε νότια και βόρεια προάστια οι περισσότερες νεόδμητες κατοικίες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επιλεγμένες περιοχές, κυρίως των νοτίων και βορείων προαστίων της Αττικής εντοπίζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση νεόδμητων κατοικιών, καθώς οι κατασκευαστές επιλέγουν σημεία, που προσφέρουν υψηλή ποιότητα ζωής και επιτρέπουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, λόγω των τιμών πώλησης. Σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων Spitogatos.gr (www.spitogatos.gr), η περιοχή του Ελληνικού αποτελεί το σημείο στο οποίο έχουν επενδύσει πολλοί κατασκευαστές, με την αναλογία νεόδμητων/παλιότερων ακινήτων να κινείται σε ποσοστά πλησίον του 30-35%/70%-65%, δηλαδή για κάθε 10 αγγελίες πωλούμενων ακινήτων, περίπου οι τρεις αφορούν σε νεόδμητη κατασκευή.

Το Ελληνικό δεν αποτελεί τυχαία την περιοχή πρώτης προτίμησης για τους κατασκευαστές, καθώς πολλοί επιδιώκουν να επωφεληθούν από την προσδοκώμενη υψηλή ζήτηση που θα προκύψει, με αφορμή την έναρξη του μεγαλεπήβολου επενδυτικού σχεδίου της Lamda Development για την ανάπλαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου. Ολη η περιοχή αναμένεται να επωφεληθεί από τις νέες υποδομές που θα δημιουργηθούν στις 6.000 στρέμματα του πρώην αεροδρομίου, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι και η ζήτηση για αγορά κατοικίας θα είναι ανάλογη, τόσο από Ελληνες όσο και από ξένους αγοραστές. Ο Αλιμος είναι άλλη μια περιοχή στα νότια προάστια με μεγάλη συγκέντρωση νέων αναπτύξεων κατοικιών, ενώ ακολουθούν κατά σειράν ο Χολαργός, η Λυκόβρυση, η Ηλιούπολη και τα Βριλήσσια.

Σε νότια και βόρεια προάστια οι περισσότερες νεόδμητες κατοικίες-1

Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, τα περισσότερα νεόδμητα (αναλογικά) εντοπίζονται κατά σειράν στη Θέρμη, στην Ευκαρπία, στην Τούμπα, στη Χαριλάου και στην Πυλαία. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί η πολύ μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στο κόστος αγοράς ενός νεόδμητου στη Θεσσαλονίκη, συγκριτικά με την Αθήνα, καθώς, οι τιμές σε πολλές περιπτώσεις υπολείπονται κατά 50% ή και ακόμα περισσότερο. Για παράδειγμα, στη Θέρμη ή την Ευκαρπία, που είναι οι φθηνότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης, το κόστος κινείται πέριξ των 1.066- -1.380 ευρώ/τ.μ., τη στιγμή που στην Αθήνα, στη φθηνότερη περιοχή (μεταξύ εκείνων με μεγάλη προσφορά νεόδμητων), εκείνη του Ηρακλείου, το κόστος είναι σχεδόν διπλάσιο, καθώς διαμορφώνεται σε 2.520 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Spitogatos, κ. Δημήτρη Μελαχροινό, «παρατηρούμε μέσα από τα δεδομένα μας ότι κατ’ αρχάς έχουν αυξηθεί συνολικά οι αγγελίες νεόδμητων κατοικιών, αλλά και ότι το ενδιαφέρον για νεόδμητες κατοικίες έχει στραφεί σε συγκεκριμένα προάστια της Αττικής. Το έργο ανάπτυξης του Ελληνικού δείχνει να έχει παίξει ρόλο στην πρωτιά της περιοχής όσον αφορά την πλειονότητα νεόδμητων, ενώ το έχει φέρει ψηλότερα και στη ζητούμενη αξία ανά τ.μ. Το κέντρο της Αθήνας απουσιάζει από τη δεκάδα περιοχών με τα περισσότερα νεόδμητα, καθώς έχει επέλθει οικοδομικός κορεσμός».

Ανοδικά οι τιμές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες η Τράπεζα της Ελλάδος, κατά το 2019, οι τιμές πώλησης κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7,2% πανελλαδικά, έναντι αύξησης 1,8% το 2018. Ωστόσο, οι τιμές των νεόδμητων κατασκευών ενισχύθηκαν ακόμα ταχύτερα και συγκεκριμένα κατά 7,7% στο σύνολο του έτους. Μάλιστα, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019, ο ρυθμός επιτάχυνσης των αξιών των νεόδμητων άγγιξε το 9%, έναντι 6,6% των παλαιότερων ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή