Μειώθηκαν 50% οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα

Μειώθηκαν 50% οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορατές είναι πλέον οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά ακινήτων, καθώς το πρώτο τετράμηνο του 2020 ολοκληρώθηκε με κάθετη πτώση των άμεσων ξένων επενδύσεων σε ακίνητα κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Το παραπάνω στοιχείο επισημάνθηκε χθες, στο πλαίσιο του συνεδρίου Prodexpo North, από τον Θεόδωρο Μητράκο, υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Σημειωτέον ότι το 2019 οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα είχαν αυξηθεί κατά 28%, σε 1,5 δισ. ευρώ, αποτελώντας μάλιστα το 35% του συνόλου των ξένων επενδύσεων που εισέρρευσαν στη χώρα.

«Σήμερα η ζήτηση από το εξωτερικό, στην οποία κυρίως στηρίχθηκε η ανάκαμψη της προηγούμενης διετίας στην αγορά, είναι ανύπαρκτη. Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε συλλέξει δείχνουν ότι τόσο οι τιμές πώλησης όσο και τα ενοίκια δέχονται πιέσεις, κάτι που αναμένεται να ενταθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους», ανέφερε ο κ. Μητράκος.

Οπως σημείωσε ο Αρις Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments, στην Ελλάδα, οι μεγάλοι επενδυτές διαπιστώνουν ότι πρέπει να κάνουν διορθωτικές κινήσεις στη σύνθεση των χαρτοφυλακίων τους. Ωστόσο, εκτιμά ότι τελικά οι επιπτώσεις στον τουρισμό, επομένως και στα ξενοδοχειακά ακίνητα, θα είναι προσωρινές και αρχής γενομένης από το 2021 ο κλάδος θα βρεθεί στο 60%-70% του επιπέδου που βρισκόταν το 2019, προτού ανακάμψει πλήρως από το 2022 και μετά.

Με τη σειρά του ο Γιάννης Ξανθόπουλος, πρόεδρος του RICS Hellas, σημείωσε ότι σε κάποιες κατηγορίες ακινήτων οι αλλαγές που έφερε η πανδημία ενδεχομένως να έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα. «Για παράδειγμα, στην αγορά γραφείων, η τηλεργασία που επιβλήθηκε λόγω των συνθηκών θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για γραφεία, αν και υπάρχει αντίλογος επ’ αυτού, ότι δηλαδή θα εξακολουθήσει να υπάρχει ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να οριστεί εκ νέου το τι σημαίνει ποιοτικό γραφείο», σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή