Μεγάλη αύξηση επενδύσεων στις δευτερεύουσες αγορές της Ευρώπης

Μεγάλη αύξηση επενδύσεων στις δευτερεύουσες αγορές της Ευρώπης

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατακόρυφη ήταν η άνοδος των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά το 2013 σε δευτερεύουσες αγορές ανά την Ευρώπη. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της BNP Paribas, με δεδομένο ότι το 80% των επενδύσεων αφορούν τις τρεις μεγάλες χώρες, ήτοι Μ. Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία, εκτιμάται ότι κατά το 2013 τοποθετήθηκαν κεφάλαια της τάξεως των 10,4 δισ. ευρώ στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, ποσό που συνιστά μια αύξηση της τάξεως του 73%, έναντι του 2012.

Σύμφωνα με την BNP Paribas, το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν 10 επιμέρους αγορές. Πρόκειται για τις πόλεις Βαρσοβία (Πολωνία), Δουβλίνο (Ιρλανδία), Αμστερνταμ (Ολλανδία), Μιλάνο και Ρώμη (Ιταλία), Μαδρίτη και Βαρκελώνη (Ισπανία), Βρυξέλλες (Βέλγιο), Λουξεμβούργο και Βουκουρέστι (Ρουμανία). Στόχος των ενδιαφερόμενων επενδυτών είναι να ενισχύσουν τις αποδόσεις των περιουσιακών τους στοιχείων μέσω της απόκτησης ακινήτων σε χαμηλές τιμές στις εν λόγω χώρες.

Κάτι τέτοιο βέβαια μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι, καθώς με εξαίρεση την Πολωνία και τη Ρουμανία, οι περισσότερες αγορές ενέχουν σημαντικές προκλήσεις για τους επενδυτές, κυρίως αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη των χωρών. Πάντως, κατά το 2014, οι προοπτικές που προκύπτουν είναι θετικότερες, καθώς στις περισσότερες χώρες, το ΑΕΠ προβλέπεται είτε να μείνει σταθερό, είτε να ενισχυθεί.

Παρά τις όποιες δυσκολίες βέβαια, το δέλεαρ παραμένει λίαν σημαντικό, καθώς οι προσφερόμενες αποδόσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το χάσμα των μέσων αποδόσεων για ακίνητα σύγχρονων προδιαγραφών ανάμεσα στις τρεις μεγάλες αγορές και στις εν λόγω δευτερεύουσες αγορές άγγιξε τις 160 μονάδες βάσης στο τέλος του 2013, έναντι μόλις 45 μονάδων βάσης το 2007. Επομένως, μόνο τυχαία δεν είναι η όλο και μεγαλύτερη προτίμηση των επενδυτών προς τις μικρότερες αγορές.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της BNP Paribas, οι ξένοι επενδυτές αποδείχθηκαν οι πιο δραστήριοι, καθώς το 70% των επενδύσεων πραγματοποιήθηκε από αυτούς, έναντι μόλις 46% το 2009. Οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές προέρχονται από τις χώρες της Ευρωζώνης και τη Β. Αμερική.

Οι επενδυτές προτιμούν κατά κύριο λόγο κτίρια γραφείων, καθώς το 51% της αξίας των συναλλαγών αφορούσε γραφειακούς χώρους. Η αύξηση των τοποθετήσεων σε κτίρια γραφείων ήταν της τάξεως του 45% σε σχέση με το 2012 στις ίδιες δευτερεύουσες αγορές. Μάλιστα, το ποσό που επενδύθηκε (άνω των 5 δισ. ευρώ) ήταν το υψηλότερο από το 2009, κυρίως χάρις σε μεγάλης αξίας συμφωνία κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του έτους. Πάντως, οι νέες ενοικιάσεις γραφείων υποχώρησαν κατά 3% το 2013 και διαμορφώθηκαν σε 2,3 εκατ. τ.μ. Ως εκ τούτου, το ποσοστό κενών γραφείων συνεχίζει να κινείται ανοδικά, παρά μάλιστα το γεγονός ότι οι νέες αναπτύξεις είναι σχεδόν μηδαμινές στις περισσότερες αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή