Πλούσιοι πολίτες, ακριβές κατοικίες

Πλούσιοι πολίτες, ακριβές κατοικίες

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφεύγει, όπως όλα δείχνουν, τα χειρότερα, η αγορά κατοικίας της Νορβηγίας, η οποία μέχρι πρότινος είχε εισέλθει σε τροχιά ταχείας αποκλιμάκωσης, με τους αναλυτές να αναμένουν κατάρρευση των τιμών και σπάσιμο της «φούσκας». Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν μείωση για τρεις διαδοχικούς μήνες το 2013, πριν από την αύξηση του Δεκεμβρίου, δημιουργώντας έκδηλη ανησυχία στους φορείς της αγοράς, δεδομένης και της προειδοποίησης του ΔΝΤ ότι τα ακίνητα της σκανδιναβικής χώρας είναι υπερτιμημένα κατά 40%.

Ως εκ τούτου, πριν η αγορά δείξει σημάδια αντίστασης τον Δεκέμβριο, αρκετοί εκτιμούσαν ότι το 2014 θα αποτελούσε έτος ταχύτατης μείωσης των τιμών από 10%-20%, ασκώντας έτσι σημαντική πίεση και στην οικονομία της χώρας. Πλέον, το 2013 εκτιμάται ότι ολοκληρώθηκε με πτώση 2% κατά μέσο όρο, ενώ για το τρέχον έτος, οι αρχικές προβλέψεις κάνουν λόγο για μια ήπια προσαρμογή, με τις τιμές να υποχωρούν με ρυθμό της τάξεως του 1%-3%. Υπενθυμίζεται ότι το 2012, οι τιμές των κατοικιών είχαν αυξηθεί σχεδόν κατά 5%.

Κύριος λόγος για την αντοχή της αγοράς είναι ο συσσωρευμένος πλούτος των νοικοκυριών, που αποτελεί μια ισχυρή δικλίδα ασφαλείας έναντι των κραδασμών της αγοράς. Οπως προκύπτει, η χαμηλή ανεργία, ο υψηλός ρυθμός προσέλκυσης μεταναστών (και επομένως αυξημένες ανάγκες στέγασης) και το επίπεδο-ρεκόρ των επενδύσεων που πραγματοποιεί η πετρελαϊκή βιομηχανία της Νορβηγίας λειτουργούν θετικά για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων της χώρας. Ετσι, δύσκολα θα επαναληφθούν στην εν λόγω χώρα τα όσα βίωσε η αγορά κατοικίας της Δανίας, όπου οι τιμές μειώθηκαν με ρυθμό άνω του 20% το 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή