Στα επίπεδα του 2010 επέστρεψαν οι τιμές κατοικιών στη Γαλλία

Στα επίπεδα του 2010 επέστρεψαν οι τιμές κατοικιών στη Γαλλία

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρηση της τάξεως του 1,8% σημείωσε η μέση τιμή των κατοικιών στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του 2013, διατηρώντας την πτωτική της τροχιά, καθώς, σύμφωνα με σχετική έρευνα της αλυσίδας μεσιτικών γραφείων Century 21, οι τιμές είχαν μειωθεί και το 2012, σε ποσοστό 1,9%. Πλέον, οι αξίες έχουν επιστρέψει στο επίπεδο όπου βρίσκονταν το 2010. Πάντως, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η εικόνα δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη τη Γαλλία. Αντιθέτως, οι τιμές μειώθηκαν σε μερικές περιοχές και αυξήθηκαν σε άλλες. Συνολικά, πάντως, τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια συνέβαλαν στην παροχή στήριξης, τόσο στις τιμές όσο και στις αγοραπωλησίες. Τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν οι τιμές των κατοικιών στην περιοχή Πεΐ ντε λα Λουάρ με ποσοστό της τάξεως του 7,8%, ενώ στην Φρανς-Κομτ η πτώση άγγιξε το 7,7%. Αντίστοιχα, μείωση της τάξεως του 6,4% σημείωσαν οι αξίες των κατοικιών στην Κάτω Νορμανδία. Οσον αφορά τις δημοφιλέστερες περιοχές, δηλαδή το Παρίσι και την Ιλ ντε Φρανς, οι τιμές υποχώρησαν κατά 3,9% και 2,9% αντίστοιχα.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι μεσίτες ανέμεναν ακόμα μεγαλύτερη πτώση τιμών, πιθανώς ακόμα και 5%. Σύμφωνα με τη Century 21, το χάσμα μεταξύ των αξιών και του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών είναι τέτοιο που θα δικαιολογούσε μεγαλύτερη μείωση των τιμών, κάτι που δεν συνέβη λόγω των χαμηλών επιτοκίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το 2013, το ποσοστό χρηματοδότησης αυξήθηκε σε 79% της συνολικής αξίας του προς απόκτηση ακινήτου, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 76,6% το 2012. Παρ’ όλα αυτά, εκτός της αγοράς του Παρισιού, είναι ελάχιστες οι ακριβές συναλλαγές, δηλαδή ακινήτων αξίας άνω των 400.000 ευρώ, δείγμα της όλο και μεγαλύτερης στροφής των αγοραστών σε περισσότερο προσιτά ακίνητα.

Ως εκ τούτου, οι αγοραπωλησίες μέσω του δικτύου της Century 21 κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 3% το 2012, έναντι πτώσης κατά 12% το 2012, ακριβώς λόγω των ελκυστικών όρων χρηματοδότησης. Αλλες αλυσίδες μεσιτικών γραφείων σημείωσαν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση συναλλαγών έως 5,5%. Πάντως, οι προοπτικές της γαλλικής αγοράς κατοικίας είναι στενά συνυφασμένες με την άνοδο των επιτοκίων. Εφόσον ανέλθουν σε ποσοστό 3%-4%, τότε οι τιμές θα μειωθούν αντιστοίχως κατά 5%-10%. Μέχρι τότε, η αγορά επηρεάζεται αρνητικά από πωλητές οι οποίοι δεν δέχονται να αναπροσαρμόσουν τις απαιτήσεις τους, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται τελικά λιγότερες αγοραπωλησίες απ’ όσες θα ήταν εφικτές με βάση τη ζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή