Ερχονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Ερχονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικές συνέπειες αναμένεται να επιφέρει στην αγορά κατοικίας ο πολλαπλασιασμός των πλειστηριασμών ακινήτων που έχουν κατασχεθεί λόγω χρεών προς την εφορία, τη στιγμή που ήδη ανοίγει ο δρόμος για αρκετούς επιπλέον πλειστηριασμούς κατοικιών και από τις τράπεζες, έστω κι αν η πλειοψηφία των ιδιοκτητών που έχουν δανειακές οφειλές προστατεύεται. Πέραν του προφανούς κοινωνικού ζητήματος, η αύξηση της προσφοράς των προς πώληση κατοικιών μόνο θετική εξέλιξη δεν μπορεί να θεωρηθεί, ιδίως αν υπολογιστεί ότι οι τιμές θα είναι ακόμη πιο χαμηλές από τις ισχύουσες στην αγορά, πιέζοντας ακόμη περισσότερο την αγορά.

Από την άλλη πλευρά, όσοι ενδιαφέρονται για την απόκτηση ακινήτου σε τιμή ευκαιρίας και έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα (η δανειοδότηση από τις τράπεζες θα πρέπει να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο) θα μπορέσουν να επωφεληθούν της σχετικής διαδικασίας πλειστηριασμών, η οποία αναμένεται να αναβαθμιστεί σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια.

Μέχρι σήμερα, οι πλειστηριασμοί κατοικιών ήταν σχεδόν αποκλειστικά υπόθεση των γνωστών «κυκλωμάτων» κερδοσκόπων. Πλέον, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επιχειρεί να ανοίξει την εν λόγω διαδικασία στο ευρύ κοινό, δημιουργώντας ειδική ιστοσελίδα, όπου θα προβάλλονται όλες οι απαιτούμενες λεπτομέρειες των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται. Δεν πρόκειται για σελίδα ηλεκτρονικών πωλήσεων, αλλά για ένα είδος ηλεκτρονικού μεσιτικού γραφείου, όπου θα προβάλλονται τα προς διάθεση ακίνητα, με όλα τα σχετικά στοιχεία (π.χ. φωτογραφίες), ενώ θα παρέχονται και πληροφορίες για τον τόπο και την ώρα διεξαγωγής των πλειστηριασμών, από κοινού με περίληψη της έκθεσης που έχει υποβάλει ο έφορος.

Φυσικά, θα αναφέρεται η αρχική τιμή με την οποία θα ξεκινάει ο πλειστηριασμός (προφανώς η αντικειμενική), καθώς και τυχόν διορθώσεις που θα γίνουν έπειτα από δικαστικές αποφάσεις. Σε πρώτη φάση θα αναρτηθούν όλα τα ακίνητα τα οποία έχουν κατασχεθεί από τις εφορίες για χρέη άνω των 100.000 ευρώ. Η σχετική ιστοσελίδα αναμένεται να λειτουργήσει σε περίπου ένα μήνα.

Σύμφωνα με στελέχη του υπ. Οικονομικών, με τον τρόπο αυτό μπορούν να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα του Δημοσίου, καθώς σε όσες χώρες έχει εφαρμοστεί η ηλεκτρονική ενημέρωση για τους πλειστηριασμούς του Δημοσίου, τα αποτελέσματα ήταν λίαν θετικά. Υπενθυμίζεται ότι το σημερινό σύστημα μόνο επιτυχημένο δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς ελάχιστοι ήταν σε θέση να γνωρίζουν με ακρίβεια τις απαιτούμενες πληροφορίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή