Οι κροίσοι του πλανήτη αυξάνουν τις επενδύσεις τους σε ακίνητα

Οι κροίσοι του πλανήτη αυξάνουν τις επενδύσεις τους σε ακίνητα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και μεγαλύτερη έμφαση στην αγορά ακινήτων αποδίδουν οι μεγιστάνες ανά τον κόσμο, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της εταιρείας Savills, οι σχεδόν 200.000 που διαθέτουν τον απαιτούμενο πλούτο, επενδύουν όλο και μεγαλύτερο μέρος των συσσωρευμένων κεφαλαίων τους σε ακίνητα. Σήμερα, τα ακίνητα καταλαμβάνουν το 1/5 των επενδεδυμένων κεφαλαίων των εν λόγω προσώπων. Η αξία των εν λόγω ακινήτων ανέρχεται σε 3,92 τρισ. ευρώ, αποτελώντας το 3% της συνολικής αξίας των ακινήτων παγκοσμίως, που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 133 τρισ, ευρώ. Εξ αυτών, το 72% αφορά ιδιόκτητες και ιδιοχρησιμοποιούμενες κατοικίες.

Οι Ευρωπαίοι και Ασιάτες μεγιστάνες είναι εκείνοι με τη μεγαλύτερη «αγάπη» για τα ακίνητα, καθώς από κοινού ελέγχουν το 80% της αξίας των ακινήτων που κατέχουν συνολικά οι πολυεκατομμυριούχοι.

Οι Ευρωπαίοι έχουν επενδύσει το 31% του πλούτου τους σε ακίνητα και οι Ασιάτες το 27%, με τη συνολική αξία των εν λόγω επενδύσεων να υπολογίζεται σε 3,1 τρισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, από τα σχεδόν 52 τρισ. ευρώ που είναι η αξία των ακινήτων που έχουν επενδυτικό χαρακτήρα κι επομένως συχνά αποτελούν αντικείμενο συναλλαγών, πάνω από το 50% αγοράζεται από ιδιώτες επενδυτές, εταιρείες και οργανισμούς, κάτι που σημαίνει ότι ο ρόλος των θεσμικών επενδυτών και των εισηγμένων επιχειρήσεων διαρκώς περιορίζεται. Οπως προκύπτει από την ανάλυση της Savills, από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και μετά, τα κρατικά ελεγχόμενα επενδυτικά κεφάλαια, οι ιδιωτικές τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης πλούτου, έχουν αυξήσει κατακόρυφα την παρουσία τους στην παγκόσμια επενδυτική αγορά ακινήτων, υποκαθιστώντας το κενό που άφησαν οι τραπεζικοί όμιλοι.

Ως εκ τούτου, η εταιρεία εκτιμά στην έρευνά της ότι σχεδόν το 35% των αγοραπωλησιών ακινήτων αξίας άνω των 7,5 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2012, δεν θα είχαν ολοκληρωθεί χωρίς την ενεργό συμμετοχή και χρηματοδότηση των εν λόγω ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ο δε ρόλος αυτός αναμένεται να ενισχυθεί και στο άμεσο μέλλον, καθώς οι πολυεκατομμυριούχοι ανά τον κόσμο αναμένεται να αυξηθούν σε αριθμούς κατά 22% έως το 2018. Ο συνολικός πλούτος που θα ελέγχουν θα αυξηθεί από τα 20,5 τρισ. ευρώ, που είναι σήμερα, στα 26,6 τρισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, οι ευκαιρίες για τις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων είναι ιδιαίτερα σημαντικές, αρκεί να μεριμνήσουν για τη δημιουργία του κατάλληλου προϊόντος στις κατάλληλες τοποθεσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή