Πρόσωπα και Πράγματα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μισό πρόστιμο σε αυθαίρετα με έργα ενεργειακής αναβάθμισης

Στη σύνδεση της διαδικασίας νομιμοποίησης αυθαιρέτων με την ενεργειακή αναβάθμιση παλιών κτιρίων προχωρούν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών. Με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν οικοδομηθεί πριν από το 2003 προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση, ταυτόχρονα με τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων τμημάτων των εν λόγω ακινήτων, θα εξασφαλίζουν έκπτωση έως 50% στο πρόστιμο τακτοποίησης. Ειδικότερα, γίνεται συμψηφισμός για ποσό έως 50% του ειδικού προστίμου (μη συμπεριλαμβανομένου του σχετικού παραβόλου) κι εφόσον οι παρεμβάσεις επιφέρουν αναβάθμιση του κτιρίου κατά τουλάχιστον μία ενεργειακή κατηγορία ή εναλλακτικά προσδώσουν ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας, μεγαλύτερη από το 30% της κατανάλωσης του ακινήτου.

ΤΑΙΠΕΔ: Δεσμευτικές προσφορές για Ελληνικό στα τέλη Φεβρουαρίου

Εντός του πρώτου τριμήνου θα πρέπει να αναμένονται οι τελικές προσφορές για την ανάληψη της διαχείρισης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, καθώς σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση εντός της εβδομάδας, το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε το τελικό σχέδιο της σχετικής σύμβασης για την πώληση των μετοχών της εταιρείας «Ελληνικόν Α.Ε.», που είναι και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι οι δεσμευτικές προσφορές να έχουν υποβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου ή το αργότερο εντός του Μαρτίου. Πάντως, το «στοίχημα» για το Ελληνικό είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς πρόκειται για ένα πολυσύνθετο έργο, το οποίο συνεπάγεται και σημαντικές ανάγκες κεφαλαίων. Υπενθυμίζεται ότι στην τελική φάση του διαγωνισμού έχουν προκριθεί η Lamda Development του ομίλου Λάτση, η ισραηλινή Elbit και η βρετανική London & Regional Properties.

Κατοικίες αξίας 815 δισ. ευρώ πωλήθηκαν στην Κίνα το 2013

Ξεπέρασαν σε αξία τα 815 δισ. ευρώ οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στην Κίνα κατά τη διάρκεια του 2013, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, η αξία των νεόδμητων κατοικιών που πωλήθηκαν κατά τον προηγούμενο χρόνο αυξήθηκε κατά 27%, έναντι του προηγούμενου έτους, ξεπερνώντας τα 815 δισ. ευρώ, δείγμα του ότι η αγορά κατοικίας της Κίνας εξακολουθεί να αναπτύσσεται ταχύτατα. Οι τιμές στις επαρχίες Γκουανγκζού και Σεντζέν εκτινάχθηκαν κατά 20% τον Δεκέμβριο του 2013, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, στη Σαγκάη και στο Πεκίνο καταγράφηκε ετήσια άνοδος τιμών της τάξεως του 18% και του 16% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή