Λιγότερα τραπεζικά δάνεια στο real estate

Λιγότερα τραπεζικά δάνεια στο real estate

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συρρικνώθηκε το μερίδιο των ευρωπαϊκών τραπεζών στη χρηματοδότηση αγοραπωλησιών επαγγελματικών ακινήτων, σύμφωνα με στοιχεία της Cushman & Wakefield για το 2013. Ειδικότερα, το μερίδιο των τραπεζών περιορίστηκε στο 55% του συνόλου των δανείων στην αγορά ακινήτων, έναντι μεριδίου 67% το 2012. Μάλιστα, η πτώση αυτή προέκυψε παρά το γεγονός ότι η συνολική «πίτα» της αγοράς χρηματοδοτήσεων σημείωσε άνοδο της τάξεως του 30% κατά τη διάρκεια του 2013.

Οπως προκύπτει, οι τράπεζες εξακολουθούν να δίνουν έμφαση στη βελτίωση των ισολογισμών τους μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, επιλέγοντας να χρηματοδοτήσουν επιλεκτικές επενδύσεις στην αγορά ακινήτων. Τη θέση των τραπεζών στην ευρωπαϊκή αγορά έχουν πλέον υποκαταστήσει οι ιδιώτες πιστωτές και τα σχετικά κεφάλαια χρηματοδότησης επενδύσεων, το μερίδιο των οποίων αυξήθηκε πέρυσι σε 40% της συνολικής αγοράς, έναντι μόλις 29% το 2012. Επιπλέον, ο έντονος ανταγωνισμός οδήγησε σε περιορισμό των περιθωρίων επιτοκίου σε αγορές όπως εκείνη της Ισπανίας, από 5% σε μόλις 3% το 2013.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Cushman & Wakefield, η αγορά δανεισμού στην Ευρώπη οδεύει με αργούς μεν, πλην όμως σταθερούς ρυθμούς, προς το αμερικανικό μοντέλο, όπου το μερίδιο των παραδοσιακών τραπεζών στη χρηματοδότηση αγοραπωλησιών ακινήτων είναι σχεδόν αντίστοιχο εκείνου των εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης. Ως εκ τούτου, η εταιρεία εκτιμά ότι στο άμεσο μέλλον θα επιταχυνθεί η συμμετοχή μη παραδοσιακών πιστωτών στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, από εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) μέχρι ασφαλιστικούς ομίλους και επενδυτικά κεφάλαια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή