Δικαίωμα αγοράς ακινήτων στη Βουλγαρία παρέχεται σε πολίτες τρίτων χωρών

Δικαίωμα αγοράς ακινήτων στη Βουλγαρία παρέχεται σε πολίτες τρίτων χωρών

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απελευθερώνεται το καθεστώς κατοχής ακινήτων από Ευρωπαίους πολίτες στη Βουλγαρία, καθώς πρόσφατη απόφαση του ανωτάτου συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας προχώρησε σε άρση της απαγόρευσης που ίσχυε αναφορικά με τη δυνατότητα πολιτών από την Ε.Ε. να κατέχουν γη στη βαλκανική χώρα. Η αρχική απαγόρευση είχε τεθεί σε ισχύ το 2007 και επρόκειτο να έχει διάρκεια επτά ετών, ωστόσο τον προηγούμενο Νοέμβριο, το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε την παράταση της εν λόγω απαγόρευσης μέχρι το 2020, πυροδοτώντας τις σχετικές προσφυγές ακύρωσης της εν λόγω απόφασης.

Το δικαστήριο δέχθηκε την άρση της απαγόρευσης, την οποία και χαρακτήρισε αντισυνταγματική. Βασική ανησυχία όσων ήταν υπέρ της διατήρησης του εν λόγω μέτρου ήταν ότι οι χαμηλές τιμές που επικρατούν στη βουλγαρική αγορά ακινήτων θα προκαλούσαν την εισροή υπέρμετρου αριθμού ξένων επενδυτών και αγοραστών γης, ως ποσοστό επί του συνόλου των ιδιοκτησιών. Ωστόσο, ήταν σαφές ότι μια παράταση της απαγόρευσης θα είχε επιπλοκές και στις σχέσεις της χώρας με την Ε.Ε., δεδομένου ότι οι Βρυξέλλες είχαν σπεύσει να προειδοποιήσουν ότι θα επανεξετάσουν τη συμφωνία εισόδου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ξένοι επενδυτές είχαν κατορθώσει να αποκτήσουν οικόπεδα στη Βουλγαρία μέσω εταιρειών που είχαν ιδρύσει στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή