Τα ξενοδοχεία ανακτούν την επενδυτική τους αίγλη

Τα ξενοδοχεία ανακτούν την επενδυτική τους αίγλη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σημαντικό παράγοντα των επενδύσεων ακινήτων εξελίσσονται τα ξενοδοχεία στη γεωγραφική ζώνη Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), καθώς η εν λόγω κατηγορία ακινήτων προσείλκυσε 9,6 δισ. ευρώ το 2013, ποσό που συνιστά αύξηση της τάξεως του 17% έναντι του προηγούμενου έτους. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Jones Lang LaSalle, το 2014 θα αποτελέσει ένα ακόμα έτος ανόδου, καθώς προβλέπεται νέα αύξηση των επενδύσεων, πιθανώς άνω του 20%.

Στη σχετική έρευνα, η διεθνής εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων εκτιμά ότι οι βελτιωμένες προσδοκίες για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας των χωρών που απαρτίζουν τη ζώνη ΕΜΕΑ λειτουργούν υπέρ της αύξησης των επενδύσεων σε ξενοδοχεία, με το σχετικό ποσό να προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε περίπου 11,75 δισ. ευρώ. Η αυξημένη κινητικότητα του κλάδου οφείλεται στη διαθεσιμότητα αρκετών ξενοδοχειακών ακινήτων, καθώς πολλές αλυσίδες υιοθετούν πολιτικές περιορισμού των πολλών μονάδων που διαθέτουν για να επικεντρωθούν στις πιο επικερδείς, ενώ ταυτόχρονα αρκετοί ιδιοκτήτες που έχουν μεγάλη έκθεση σε δανεισμό, επιλέγουν να πωλήσουν μέρος των ακινήτων τους. Σημαντική ροή πωλούμενων ξενοδοχείων αναμένεται επίσης από το γεγονός ότι πολλά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια οδεύουν προς την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής τους, με αποτέλεσμα να αναμένεται η πώληση των περιουσιακών τους στοιχείων για την αποπληρωμή των επενδυτών τους.

Από την άλλη πλευρά, τη ζήτηση για τέτοια ακίνητα τροφοδοτούν οι θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις, που μπορούν να προσφέρουν τα ξενοδοχειακά ακίνητα, ιδίως όσα βρίσκονται στη Μεγ. Βρετανία και δευτερευόντως εκείνα της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Σημαντική ώθηση στις επενδύσεις προς την εν λόγω κατηγορία ακινήτων θα δώσει και η αυξημένη διαθεσιμότητα κεφαλαίων, καθώς πολλές τράπεζες και εναλλακτικοί πιστωτές αναμένεται να κινηθούν εκ νέου στην αγορά, χορηγώντας περισσότερα δάνεια απ’ ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τράπεζες, όπως η RBS, η United Overseas Bank και η Bank of China, που έχουν επιδείξει τέτοια διάθεση, όπως επίσης και αρκετά τραπεζικά ιδρύματα της Μέσης Ανατολής, ιδίως για ξενοδοχεία της Μεγ. Βρετανίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αγορά της Γηραιάς Αλβιώνος προσείλκυσε το 37% των επενδύσεων σε ξενοδοχεία κατά το 2013, ή περί τα 3,44 δισ. ευρώ. Ακολούθησε εκείνη της Γαλλίας με μερίδιο 18%, ή 1,7 δισ. ευρώ. Εκτός όμως από τις ανεπτυγμένες αγορές, σημαντική κινητικότητα σε ξενοδοχειακά ακίνητα αναμένεται να εκδηλωθεί και σε αγορές όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία, όπου αναμένονται και αρκετές αναγκαστικές πωλήσεις, κυρίως από τράπεζες που επιθυμούν να αυξήσουν τη ρευστότητά τους και να απαλλαγούν από ακίνητα που ζημιώνουν τον ισολογισμό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή