Τη δυνατότητα να ενοικιάζουν σε τρίτους τα ακίνητα που αποκτούν στην Ελλάδα και εξαιτίας των οποίων λαμβάνουν άδεια παραμονής πενταετούς διάρκειας θα έχουν οι υπήκοοι τρίτων χωρών. Το εισόδημα που θα εισπράττουν ως αποτέλεσμα της ενοικίασης των ακινήτων θα φορολογείται στην Ελλάδα.
Τη ρύθμιση αυτή εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Ανάπτυξης, ύστερα από σχετικό αίτημα που έχει διατυπωθεί κυρίως από τους Κινέζους, οι οποίοι άλλωστε είναι αυτοί που έχουν εκδηλώσει ισχυρό ενδιαφέρον για την απόκτηση αδειών παραμονής.
Από την άλλη, πάντως, δεν αναμένεται να ικανοποιηθεί το έτερο αίτημα που διατυπώνεται από ξένους επενδυτές για τη χορήγηση και ελληνικού διαβατηρίου σε όσους λαμβάνουν την άδεια παραμονής. Σημειώνεται ότι σχετική ρύθμιση ισχύει στη Μάλτα και την Κύπρο.
Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 4146/2013 θεσπίστηκε η δυνατότητα χορήγησης άδειας παραμονής για πέντε έτη σε υπηκόους τρίτης χώρας (εκτός δηλαδή Ευρωπαϊκής Ενωσης) που κατέχουν ακίνητη περιουσία ή έχουν συνάψει χρονομεριστική μίσθωση τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας σε ξενοδοχειακά καταλύματα ή τουριστικές κατοικίες ύψους τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Η άδεια παραμονής μπορεί να ανανεώνεται για ισόχρονη διάρκεια, ενώ χορηγείται και στα μέλη της οικογένειας του ιδιοκτήτη του ακινήτου. Αδειες μέχρι στιγμής έχουν δοθεί κυρίως σε Ρώσους, Ουκρανούς, Καναδούς, υπηκόους των ΗΠΑ και Κινέζους.
Σε εξέλιξη, πέρα από τις επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία, είναι και οι διαπραγματεύσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, της ενέργειας και των κατασκευών. Σύμφωνα, μάλιστα, με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Ανάπτυξης, τουλάχιστον μία συμφωνία θα ανακοινωθεί πιθανότατα στη διάρκεια της διακυβερνητικής υπουργικής σύσκεψης μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο υπό τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο.
«Ζωντανό» παραμένει το ενδιαφέρον των ΗΑΕ –και όχι μόνο– για τη συμμετοχή τους στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, το οποίο μετά και τη θεσμοθέτησή του με νόμο στα τέλη του 2013 βρίσκεται στη φάση της οργάνωσης. Οι κυβερνήσεις των ΗΑΕ, του Κατάρ και της Κίνας έχουν απευθύνει ερωτήματα τεχνικού χαρακτήρα για τη λειτουργία του Ταμείου, καθώς εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο συμμετοχής τους, ερωτήματα τα οποία αναμένεται να απαντηθούν από το υπουργείο Ανάπτυξης έως το τέλος Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής οι μοναδικοί φορείς, εκτός Ελλάδας, που έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στο Ταμείο είναι η γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).