Αύξηση τιμών ύστερα από επτά χρόνια αναμένεται για φέτος στην Ιρλανδία

Αύξηση τιμών ύστερα από επτά χρόνια αναμένεται για φέτος στην Ιρλανδία

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη πλήρη χρονιά ανάπτυξης αναμένεται να καταγράψει φέτος η Ιρλανδία, επτά χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, η οποία οδήγησε στην κατάρρευση των τιμών των κατοικιών έως 60% από το υψηλότερο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί στις αρχές του 2007. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, κατά το 2014 προβλέπεται αύξηση των τιμών με μονοψήφιο ποσοστό, χωρίς αυτό να προσδιορίζεται. Ωστόσο, εκείνο που επισημαίνεται είναι η εκτίμηση για αύξηση των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων, όπως επίσης και των αγοραπωλησιών κατοικιών κατά 10%.

Η Fitch θεωρεί πως τα χαμηλά επιτόκια θα διατηρηθούν και το 2014, τροφοδοτώντας έτσι τη ζήτηση για την απόκτηση κατοικιών, ενώ η διαθεσιμότητα κεφαλαίων θα ενισχυθεί τόσο από τους υφιστάμενους πιστωτές όσο και από μέχρι πρότινος μη ενεργές τράπεζες, οι οποίες θα επιστρέψουν στην αγορά της στεγαστικής πίστης. Ωστόσο, τα προβλήματα δεν έχουν ακόμα εκλείψει πλήρως. Οπως προκύπτει από την έρευνα, πρόβλημα αποτελούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, που εκτιμάται ότι θα αυξηθούν προς το τέλος του έτους, πιέζοντας τις τιμές λόγω της αύξησης της προσφοράς. Ενα ακόμα πρόβλημα είναι και το ότι το 50% των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων είναι προβληματικό, καθώς η αξία τους είναι μεγαλύτερη από την αξία του ακινήτου με το οποίο είναι συνδεδεμένα. Επομένως απαιτούνται πρόσθετες κεφαλαιακές εγγυήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή