Προ των πυλών η ανάκαμψη στην Πορτογαλία

Προ των πυλών η ανάκαμψη στην Πορτογαλία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανέρχεται η ζήτηση στην αγορά ακινήτων της Πορτογαλίας, καθώς η οικονομική ανάκαμψη και το γεγονός ότι το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας μέσω αυστηρής λιτότητας οδεύει προς το τέλος του έχουν συμβάλει στην τόνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Η εικόνα αυτή αντανακλάται και στις τιμές, καθώς, σύμφωνα με τη Fitch, αυτές έχουν πλέον σταθεροποιηθεί και αναμένεται να παραμείνουν σταθερές κατά τα επόμενα ένα-δύο χρόνια, κυρίως εξαιτίας του αργού ρυθμού της ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 η μέση αξία πώλησης των κατοικιών της χώρας είχε διαμορφωθεί σε μόλις 981 ευρώ/τ.μ., ποσό που είναι το χαμηλότερο της τελευταίας δεκαετίας. Εκτοτε, όμως, η μέση αξία ανέκαμψε κατά 4% σε 1.019 ευρώ/τ.μ. με την ολοκλήρωση του τρίτου τριμήνου του έτους. Με βάση πάντως την ανάλυση της Fitch, οι τιμές προβλέπεται να ακολουθήσουν σταθεροποιητική πορεία κατά την επόμενη διετία, αφενός μεν λόγω του γεγονότος ότι πλέον οι κατοικίες της χώρας είναι από τις φθηνότερες σε όλη την Ευρώπη (χωρίς την ενσωμάτωση του πληθωρισμού), αφετέρου δε το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των Πορτογάλων, σε σχέση με τις τιμές των κατοικιών, έχει επιστρέψει στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Παρ’ όλα αυτά, η Fitch εκτιμά ότι η χαμηλή ζήτηση για νεόδμητες κατοικίες, όπου η πτώση των αξιών δεν είναι τόσο έντονη, αναμένεται να εμποδίσει την ταχύτερη ανάκαμψη των τιμών των κατοικιών. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά κατοικίας της Πορτογαλίας δεν σημείωσε τόσο μεγάλη πτώση, τουλάχιστον σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως η γειτονική Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα. Στην Πορτογαλία, η συνολική υποχώρηση των τιμών διαμορφώθηκε σε περίπου 20%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή