Αναγκαίο το ενιαίο σύστημα μέτρησης επιφάνειας ακινήτων

Αναγκαίο το ενιαίο σύστημα μέτρησης επιφάνειας ακινήτων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανομοιομορφία στον τρόπο εκτίμησης ή μέτρησης της δομημένης επιφάνειας των ακινήτων, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε διαφορές τιμών έως 25%, αναφέρει για τις αγορές της Μέσης Ανατολής η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ακινήτων Jones Lang LaSalle. Σύμφωνα με ανάλυσή της, η έλλειψη ενός σταθερού και κοινού συστήματος μέτρησης προσφέρει στους ιδιοκτήτες ακινήτων την ελευθερία να μετρήσουν όπως θέλουν το ακίνητό τους, ώστε να έχουν το αποτέλεσμα που θέλουν. Ετσι, συχνά συμπεριλαμβάνουν στην προς πώληση επιφάνεια ενός ακινήτου διαδρόμους, μπαλκόνια, πισίνες, ακόμα και θέσεις στάθμευσης. Από την άλλη πλευρά, οι γνώστες επενδυτές μπορούν να ζητήσουν να μη συμπεριληφθούν στην τελική τιμή οι επιφάνειες που αφορούν π.χ. τις τουαλέτες ενός κτιρίου γραφείων.

Η ουσία είναι ότι, σήμερα, κάθε κατασκευαστής στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιεί διαφορετικό πρότυπο μέτρησης των επιφανειών. Ετσι, αν αγοράσει κανείς ένα διαμέρισμα των 100 τ.μ. και το συγκρίνει με ένα ίδιο διαμέρισμα 100 τ.μ. από έναν διαφορετικό κατασκευαστή, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ταιριάζουν σε ό,τι αφορά την επιφάνεια. Οπως αναφέρει η Jones Lang Lasalle, οι διαφορές αυτές μπορούν να αγγίζουν ακόμα και το 25%. Εν ολίγοις, μπορεί να αποκτήσει κανείς ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. που να είναι 25% μεγαλύτερο ή μικρότερο από ένα αντίστοιχο ακίνητο κάποιου άλλου κατασκευαστή. Μοιραία, αντίστοιχη διαφοροποίηση θα προκύψει και όσον αφορά την τιμή πώλησης ή ενοικίασης. Το αποτέλεσμα είναι συχνά να προκύπτουν έντονες διαφωνίες και πολλές συμφωνίες να μην υλοποιούνται. Αντίστοιχα, πολλοί επενδυτές αποφεύγουν τις εν λόγω αγορές, καθώς η διαφάνεια αποτελεί γι’ αυτούς το ζητούμενο.

Ανάλογα προβλήματα προκύπτουν και όσον αφορά τις εκτιμήσεις της αξίας των ακινήτων. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του RICS (Ινστιτούτο Ορκωτών Εκτιμητών) στη Μέση Ανατολή, το 99% των περίπου 7.000 εκτιμητών που δραστηριοποιούνται στη Σαουδική Αραβία δεν διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα. Το ίδιο ισχύει και με εκατοντάδες άλλους «εκτιμητές» που βρίσκονται στα Εμιράτα. Το πρόβλημα είναι ότι οι εκτιμήσεις στις οποίες προχωρούν οι άνθρωποι αυτοί ουσιαστικά είναι ίδιες με τις τιμές που ζητούν οι πωλητές, με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξάνονται συνεχώς και να δημιουργείται φούσκα.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα παραπάνω προβλήματα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν μια από τις πρώτες χώρες που υποστηρίζουν τη δημιουργία του νέου παγκόσμιου προτύπου για τη μέτρηση επιφανειών ακινήτων, που είναι προς διαμόρφωση αυτήν την περίοδο, με την υποστήριξη του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή