Πρόσωπα και Πράγματα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμένεται περαιτέρω πτώση στις τιμές κατοικιών μεταξύ 6%-12%

Περαιτέρω υποχώρηση των τιμών των κατοικιών μεταξύ 6% και 12% αναμένει η διεύθυνση οικονομικών αναλύσεων της Eurobank, βάσει σχετικής ετήσιας έκθεσής της που δημοσιοποιήθηκε εντός της εβδομάδας. Η μελέτη βασίζεται σε δύο σενάρια, και σύμφωνα με το πρώτο, οι τιμές θα υποχωρήσουν φέτος κατά 6% (με σταδιακή ανάκαμψή τους από τις αρχές του 2015), ενώ με το δεύτερο (και περισσότερο ακραίο σενάριο), οι τιμές θα μειωθούν συνολικά κατά 12%, με την ανάκαμψη της αγοράς να παρατείνεται για τις αρχές του 2016. Η έκθεση φτάνει στο συμπέρασμα αυτό εξετάζοντας το ακραίο σενάριο της τρόικας για την ελληνική οικονομία και συσχετίζει το επίπεδο των τιμών με το πραγματικό ΑΕΠ, τον δείκτη τιμών καταναλωτή αλλά και το πραγματικό επιτόκιο των στεγαστικών δανείων.

Μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς πιστοποιητικό από τη ΔΟΥ

Μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς την προσκόμιση από τον φορολογούμενο του πιστοποιητικού της ΔΟΥ ότι την τελευταία διετία έχουν δηλωθεί τυχόν μισθώματα από αυτά θα μπορούν να κάνουν πλέον οι συμβολαιογράφοι. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του υπ. Οικονομικών, η σχετική υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης από τη ΔΟΥ καταργήθηκε από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική καταργηθείσα διάταξη βρισκόταν σε νόμο του 1994, όπου οριζόταν ότι ο συμβολαιογράφος οφείλει να αρνηθεί τη σύνταξη συμβολαίου αν δεν προσκομιστεί νωρίτερα σχετικό πιστοποιητικό από τη ΔΟΥ, όπου να βεβαιώνεται ότι έχουν δηλωθεί τυχόν μισθώματα του προς μεταβίβαση ακινήτου κατά την τελευταία διετία. Πρόκειται για μια λιγότερη γραφειοκρατική επιβάρυνση για όσους επιθυμούν να μεταβιβάσουν ακίνητό τους, το οποίο μίσθωναν στο πρόσφατο παρελθόν.

Συμφωνία εκμίσθωσης γραφείων στην Τουρκία

Στη μεγαλύτερη συμφωνία εκμίσθωσης γραφείων στην Τουρκία προχώρησαν πρόσφατα η Torunlar REIT, εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), και η Denizbank. Η τελευταία μίσθωσε κτίριο γραφείων υψηλών προδιαγραφών με συνολική επιφάνεια 60.023 τ.μ. Πρόκειται για το κτίριο Torum Tower, το οποίο σήμερα βρίσκεται στην κεντρική επιχειρηματική ζώνη της Κωνσταντινούπολης. Μάλιστα, οι εργασίες στο ακίνητα των συνολικά 65.600 τ.μ. και των 35 ορόφων δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς αυτό αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση τον Ιούνιο του 2014. Σύμφωνα με την τοπική εκπρόσωπο της Colliers International, η οποία είχε ρόλο συμβούλου της Torunlar, η εν λόγω συμφωνία εκμίσθωσης, και μάλιστα πριν από την ολοκλήρωση του ακινήτου, καταδεικνύει τα βήματα προόδου της αγοράς γραφείων στη γειτονική χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή