Κίνδυνος για τις ιταλικές τράπεζες οι αποτιμήσεις ακινήτων που έχουν ως ενέχυρο

Κίνδυνος για τις ιταλικές τράπεζες οι αποτιμήσεις ακινήτων που έχουν ως ενέχυρο

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυστηρότερα μέτρα καταφεύγει η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες της χώρας αποτιμούν σωστά τις αξίες των ακινήτων που χρησιμοποιούν ως εγγύηση για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, προσέλαβε πρόσφατα πέντε εταιρείες συμβούλων ακινήτων, οι οποίες θα αξιολογήσουν τις πρακτικές των τραπεζών, ώστε να βεβαιωθούν ότι οι τελευταίες δεν θα χρειαστούν στο μέλλον να σχηματίσουν μεγαλύτερες προβλέψεις έναντι πιθανών «κόκκινων» δανείων.

Οι αποτιμήσεις των ακινήτων που χρησιμοποιούνται ως ενέχυρο αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας, ενόψει της αξιολόγησης του κλάδου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, διαδικασία που ξεκίνησε ήδη. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη επτά ιταλικές τράπεζες σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου 7,5 δισ. ευρώ συνολικά, προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα των ισολογισμών τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, το ποσό που ίσως χρειαστεί η τραπεζική αγορά πιθανόν να ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ, αν υπολογιστεί ότι τα «κόκκινα» δάνεια έχουν διπλασιαστεί από το 2010 μέχρι σήμερα.

Πάντως, ήδη πολλές τράπεζες έχουν μειώσει τις αποτιμήσεις των ακινήτων που έχουν ως ενέχυρο, εγγράφοντας τις σχετικές ζημίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή