Πρόσωπα και Πράγματα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχρεωτική περιβαλλοντική μελέτη σε όλα τα έργα

Νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία επιβάλλει την υποχρεωτική υποβολή περιβαλλοντικής μελέτης για όλα τα δημόσια ή ιδιωτικά έργα, τα οποία εγκρίνονται μέσω των κατά τόπους Κοινοβουλίων, υπερψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο έκανε αποδεκτή σχετική τροπολογία που υπέβαλε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με τον τρόπο αυτό, καταργείται η εξαίρεση που ίσχυε μέχρι σήμερα και η οποία έδινε τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να μην εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή οδηγία 2011/92 για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αν ενέκριναν επενδύσεις μέσω Βουλής. Στη νέα νομοθεσία υπάρχουν επίσης καινούργιες διατάξεις που διασφαλίζουν την παρακολούθηση της κατασκευής ενός έργου ακόμη και μετά την αδειοδότησή του, όταν κρίνεται ότι έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Ολοκληρώνεται η συμφωνία πώλησης των 28 ακινήτων του Δημοσίου

Ανακλήθηκε τελικά η απόφαση τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, βάσει της οποίας είχε απορρίψει τη συμφωνία πώλησης 28 ακινήτων του Δημοσίου στις εταιρείες Eurobank Properties και Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, καθώς έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι δεν ήταν προφανές το οικονομικό όφελος για το Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εταιρείες ακινήτων είχαν προσφέρει, έπειτα από σχετικό διαγωνισμό, συνολικό τίμημα 261,31 εκατ. ευρώ. Εντέλει, όπως ανακοινώθηκε εντός της εβδομάδας, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκανε δεκτή την αίτηση ανάκλησης της εν λόγω απόφασης, που είχε καταθέσει το ΤΑΙΠΕΔ. Ως εκ τούτου, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά ο διαγωνισμός, με τη μεν Eurobank να καταβάλλει ποσό 145,81 εκατ. ευρώ για 14 ακίνητα, τη δε Εθνική Πανγαία να προσθέτει 115,5 εκατ. ευρώ για τα υπόλοιπα 14 ακίνητα του χαρτοφυλακίου.

Στην ανέγερση 165.000 κατοικιών προχωρεί η βρετανική κυβέρνηση

Συνεχίζονται οι προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης να ενισχύσει την προσφορά νεόδμητων κατοικιών, σε μια κίνηση για να περιορίσει τη συνεχή αύξηση των τιμών. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Στέγασης της χώρας, εκπονήθηκε πρόγραμμα μέσω του οποίου θα κατασκευαστούν έως 165.000 νέες, προσιτές οικονομικά κατοικίες εντός της προσεχούς τριετίας. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης κατοικιών των τελευταίων δύο δεκαετιών. Το πρόγραμμα, το οποίο αφορά την παροχή επιδότησης/χρηματοδότησης προς ιδιώτες κατασκευαστές, αλλά και προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2015 με συνολικό προϋπολογισμό 27,7 δισ. ευρώ. Μέρος των κεφαλαίων θα αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, που θα αναλάβουν την κατασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή