Ακύρωση επένδυσης στον Αλατά από το ΣτΕ

Ακύρωση επένδυσης στον Αλατά από το ΣτΕ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηριστικό δείγμα των δυσκολιών που συναντούν επενδύσεις ανάπτυξης εκτάσεων, όπως ιδιωτικά ή δημόσια νησιά, λόγω του πολυδαίδαλου πολεοδομικού καθεστώτος, αποτελεί η περίπτωση της νήσου Αλατάς στον Παγασητικό Κόλπο. Οπως προέκυψε εντός της εβδομάδας, το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) γνωμοδότησε υπέρ της προσφυγής που είχαν υποβάλει κάτοικοι και περιβαλλοντικό σωματείο της ευρύτερης περιοχής, που εναντιώνονταν στην προωθούμενη τουριστική επένδυση της εταιρείας United Five Development Hellas, κυπριακών συμφερόντων.

Το δικαστήριο ακύρωσε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή του τουριστικού συγκροτήματος, προτάσσοντας στην επιχειρηματολογία του ότι δεν είναι επιτρεπτή η ανάπτυξη ακινήτων σε περιοχές όπου δεν έχει γίνει χωροταξικός σχεδιασμός, δηλαδή δεν έχουν καθοριστεί χρήσεις γης. Υπενθυμίζεται ότι για την ανάπτυξη της νήσου, συνολικής επιφάνειας 550 στρεμμάτων, είχε υποβληθεί μόνο μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία, όπως γνωμοδότησε το ΣτΕ, δεν επαρκεί για τέτοιου είδους επενδύσεις.

Η απόφαση του Ε΄ Τμήματος αναφέρει ότι το εν λόγω έργο είναι σύνθετο και οι εγκαταστάσεις του έχουν ως αναπόφευκτη συνέπεια την ανάλωση του φυσικού κεφαλαίου της περιοχής και την αλλοίωση τις φυσιογνωμίας της. Το ΣτΕ προσθέτει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος, η πραγματοποίηση έργων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είναι επιτρεπτή μόνο σε περιοχές οι οποίες εκ των προτέρων και με βάση νόμιμα κριτήρια έχουν καθοριστεί ως περιοχές προοριζόμενες για την ανάπτυξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει συμβεί.

Το ζητούμενο πλέον είναι ποια θα είναι η αντίδραση των επενδυτών (πρόκειται για πέντε οικογένειες Κυπρίων επιχειρηματιών, Στρογγυλού, Ελληνα, Κοκκινίδη, Αντωνιάδη και Πέτσα), οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν καταβάλει περί τα 3 εκατ. ευρώ σε μισθώματα στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, που εκμίσθωσε τη νησίδα το 1998 για περίοδο 65 ετών (στη συνέχεια η διάρκεια αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στα 99 έτη, λόγω των πολυετών καθυστερήσεων). Η επένδυση ήταν προϋπολογισμού της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ και αφορούσε τη δημιουργία τριών παραδοσιακών οικισμών πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, με στόχο την προσέλκυση τουριστών υψηλής εισοδηματικής στάθμης. Ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε δομήσιμη επιφάνεια της τάξεως των 26.000 τ.μ. με δυναμικότητα άνω των 900 κλινών, όπως επίσης και συνεδριακό κέντρο, αθλητικό κέντρο και δημιουργία ενός τοπικού οδικού δικτύου, που θα συνδέει την έκταση του νησιού και στο οποίο θα κινούνται αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα, ιδιοκτησίας της United Five Development.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT