Οι επενδυτές του real estate επιστρέφουν στα ξενοδοχεία

Οι επενδυτές του real estate επιστρέφουν στα ξενοδοχεία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oλο και μεγαλύτερη είναι η απήχηση των ξενοδοχείων μεταξύ των επενδυτών ακινήτων, καθώς, όπως προκύπτει από έρευνα της HVS London, κατά το 2013 καταγράφηκαν συνολικές αγοραπωλησίες ύψους 7,7 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 39%, έναντι των 5,6 δισ. ευρώ που είχαν τοποθετηθεί στην ξενοδοχειακή αγορά κατά το 2012. Πάντως, η πλειονότητα των αγοραπωλησιών πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, όταν και ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε σε 4,2 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η επενδυτική δραστηριότητα στην εν λόγω κατηγορία ακινήτων ήταν η υψηλότερη από το 2007, γεγονός που εν μέρει αποδίδεται και στη βελτίωση των συνθηκών σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των επενδυτών να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση. Οσον αφορά τη ζήτηση, αυτή στρέφεται σε μεγάλο βαθμό προς την αγορά της Βρετανίας, όπου η ρευστότητα είναι υψηλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όγκος των συναλλαγών στο νησί άγγιξε τα 3 δισ. ευρώ κατά το 2013, καταλαμβάνοντας το 39% του συνόλου των αγοραπωλησιών πανευρωπαϊκά. Σημαντική ήταν και η αύξηση των συναλλαγών στην ξενοδοχειακή αγορά της Ολλανδίας, καθώς από τα 112 εκατ. ευρώ το 2012, πέρυσι τοποθετήθηκαν συνολικά κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ξενοδοχειακών ακινήτων.

Πάντως, η επενδυτική δραστηριότητα τροφοδοτήθηκε εν πολλοίς από τη διάθεση στην αγορά χαρτοφυλακίων ξενοδοχείων και όχι από μεμονωμένες πράξεις. Συνολικά 3,3 δισ. ευρώ επενδύθηκαν για την απόκτηση τέτοιων χαρτοφυλακίων, ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξεως του 48% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Στη Βρετανία οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων ξενοδοχείων αφορούσαν σχεδόν το 60% των συναλλαγών, με τη μέση τιμή πώλησης ανά δωμάτιο να διαμορφώνεται σε 122.000 ευρώ. Στη Γαλλία, οι συναλλαγές χαρτοφυλακίων ξενοδοχείων ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ, αλλά η μέση τιμή ανά δωμάτιο άγγιξε τις 292.000 ευρώ.

Οσον αφορά τις μεμονωμένες συναλλαγές ξενοδοχείων, αυτές διαμορφώθηκαν σε 4,4 δισ. ευρώ, ή το 57% του συνόλου των αγοραπωλησιών. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 32% σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα, αυξημένη κατά 13% ήταν και η μέση τιμή ανά δωμάτιο, καθώς διαμορφώθηκε σε 208.000 ευρώ, δείγμα της βελτίωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της ποιοτικότερης στάθμης των προσφερόμενων προς πώληση ακινήτων. Μεταξύ των επενδυτών, ξεχώρισε η κατακόρυφη άνοδος κατά 70% των αγορών που πραγματοποιήθηκαν από μεμονωμένους ιδιώτες υψηλής εισοδηματικής στάθμης, που τοποθέτησαν σχεδόν 1 δισ. ευρώ στην αγορά. Μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραμάτισαν οι επενδυτές από τη Μέση Ανατολή, που επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την απόκτηση ακινήτων σε όλη την Ευρώπη. Αντίστοιχα, οι θεσμικοί επενδυτές ευθύνονται για το 42% των αγορών χαρτοφυλακίων ξενοδοχείων και για το 19% των αγορών μεμονωμένων ξενοδοχείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή