Τα stress tests δημιουργούν ευκαιρίες

Τα stress tests δημιουργούν ευκαιρίες

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα stress tests, που πρόκειται να διεξαχθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο, αναμένεται να δημιουργήσουν επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η θυγατρική εταιρεία ακινήτων του ασφαλιστικού ομίλου AXA, η οποία τονίζει ότι πολλές τράπεζες θα επιχειρήσουν να βελτιώσουν την εικόνα του ισολογισμού τους πωλώντας σε ελκυστικές τιμές ορισμένα από τα ακίνητά τους.

Οπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Πιερ Βακιέρ, διευθύνων σύμβουλος της AXA Real Estate Investment Managers, ορισμένα από τα ακίνητα, που θεωρούνταν πολύ ασφαλή ως επένδυση πριν από έξι ή επτά χρόνια, σήμερα ενδεχομένως να αξιολογούνται ως υπερβολικά ριψοκίνδυνα για να παραμείνουν στον ισολογισμό μιας τράπεζας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές πωλήσεις ακινήτων κατά τους προσεχείς μήνες, με τις τράπεζες να επιθυμούν αφενός μεν να περιορίσουν τον βαθμό του κινδύνου που τις χαρακτηρίζει, βελτιώνοντας τον ισολογισμό τους, αφετέρου δε να τονώσουν τη ρευστότητά τους.

Πάντως, σύμφωνα με την AΧΑ, τα stress tests δεν πρόκειται να πυροδοτήσουν πωλήσεις ακινήτων σε πολύ χαμηλές τιμές, καθώς οι περισσότερες τράπεζες δεν θα βιαστούν για να βρουν αγοραστές. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει σε έτερη έκθεσή της η Cushman & Wakefield, κατά το τρέχον έτος αναμένεται να πωληθούν πάνω από 40 δισ. ευρώ δανείων που αφορούν επαγγελματικά ακίνητα ή ακινήτων που ελέγχονται από εταιρείες ακινήτων. Το ποσό αυτό, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει αύξηση της τάξεως του 32% σε σχέση με το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή