Αργεί η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων

Αργεί η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το 2017 μετατίθεται η ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας, όταν και προβλέπεται να επιστρέψει η ανοδική πορεία των τιμών, σύμφωνα τουλάχιστον με τις προβλέψεις της BlackRock που επικαλείται σε πρόσφατη ανάλυσή της η Alpha Bank. Παρ’ όλα αυτά, η πορεία προς τη βελτίωση των συνθηκών στην κτηματαγορά εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από φέτος, καθώς, όπως τονίζεται, «η επιβράδυνση της μείωσης των τιμών των κατοικιών και των επαγγελματικών ακινήτων αναμένεται να ενισχυθεί περισσότερο κατά τη διάρκεια του 2014, όταν οι εξ ανάγκης πωλήσεις διαμερισμάτων (προς κάλυψη τρεχουσών αναγκών ρευστότητας) θα περιοριστούν με τη συμβολή και της ενίσχυσης των προοπτικών ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά και της πολύ μικρότερης φορολογικής επιβάρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων από φόρους επί των ακινήτων».

Σύμφωνα με την BlackRock, κατά το τρέχον έτος οι τιμές θα μειωθούν κατά 6,2%, ενώ το 2015 η μείωση αναμένεται ότι θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο σε 2%, για να επέλθει η σταθεροποίηση της αγοράς κατά τη διάρκεια του 2016. Ασφαλώς, αν η ελληνική οικονομία ανακάμψει με ταχύτερο ρυθμό, τότε αναμένεται ανάλογη επιτάχυνση της βελτίωσης του επιπέδου των τιμών και στην αγορά κατοικίας.

Σημειωτέον ότι, με το πέρας του 2013, η συνολική κάμψη των τιμών των κατοικιών άγγιξε το 33,8% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2008, όταν η αγορά βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο της. Δείγμα του βαθμού υπερτίμησης των τιμών των κατοικιών, κι επομένως της «φούσκας» που είχε δημιουργηθεί στην αγορά, αποτελεί και το ότι «η συνολική άνοδος των αξιών κατά το διάστημα 2000-2008 άγγιξε το 91%, τη στιγμή που η αντίστοιχη άνοδος του πραγματικού ΑΕΠ κατά την ίδια περίοδο ήταν πολύ μικρότερη», επισημαίνει η Alpha Bank στην ανάλυσή της.

Μοιραία, η οικονομική κρίση επέφερε και την πτώση των τιμών των κατοικιών, με αποτέλεσμα η οικοδομική δραστηριότητα και κυρίως η παραγωγή νέων κατοικιών να έχουν καταρρεύσει, δεδομένου άλλωστε ότι το απόθεμα απούλητων κατοικιών εκτιμάται ότι προσεγγίζει τις 250.000-270.000 πανελλαδικά. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν το 10μηνο του 2013, κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκαν μόλις 9.600 νέες κατοικίες σε όλη τη χώρα, έναντι 15.831 κατά το δεκάμηνο του 2012 και 88.705 κατοικιών κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τον Οκτώβριο του 2013 κατασκευάστηκαν μόλις 1.033 νέες κατοικίες, με τους κατασκευαστές να έχουν επί της ουσίας «παγώσει» κάθε νέα επένδυση, έως ότου επιστρέψει η ζήτηση στην αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή