Πρόσωπα και Πράγματα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή στις αγορές διευκολύνει τη χρηματοδότηση

Θετικό για τις προοπτικές τους, και ειδικότερα για τη μελλοντική δυνατότητά τους να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση, θεωρείται από τις εταιρείες ανάπτυξης κι επένδυσης σε ακίνητα η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Πλέον, φορείς της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι το επόμενο βήμα θα αφορά την επιστροφή και των ελληνικών τραπεζών στη διατραπεζική αγορά δανεισμού, γεγονός που θα πολλαπλασιάσει τη ρευστότητά τους κι επομένως και τη δυνατότητά τους να αυξήσουν τις χορηγήσεις νέων στεγαστικών κι επιχειρηματικών δανείων. Αν ισχύσουν τα παραπάνω, είναι σαφές ότι ωφελημένη θα είναι και η αγορά ακινήτων, αν και για να επιστρέψει σε τροχιά ανάκαμψης, θα πρέπει να ενισχυθεί και η ζήτηση, η οποία επί του παρόντος είναι αναιμική.

Ανάσα για τα καταστήματα η ζήτηση χώρων από αλυσίδες

Συνεχίζεται η τροφοδότηση της εγχώριας αγοράς εμπορικών καταστημάτων από τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής που εξακολουθούν να αναπτύσσουν τα δίκτυά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία, την τελευταία διετία, επικεντρώθηκε στη λειτουργία νέων καταστημάτων σε κάθε νομό της χώρας. Πλέον, όπως ανακοινώθηκε εντός της εβδομάδας, ο όμιλος δρομολογεί πρόσθετες επενδύσεις ύψους 75 εκατ. ευρώ για το 2014, με έμφαση στην ανάπτυξη επιπλέον 32 καταστημάτων. Εξ αυτών, τα 22 θα είναι εταιρικά και τα υπόλοιπα 10 θα δημιουργηθούν με τη μέθοδο της δικαιοχρησίας (franchise). Οπως προκύπτει, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι οι συνθήκες στην αγορά είναι ευνοϊκές για την απόκτηση νέων ακινήτων, καθώς υπάρχουν πολλές και σημαντικές ευκαιρίες. Από τις σημαντικές κινήσεις, θα είναι και η λειτουργία του τρίτου AB Mega στον Ρέντη.

Στο «κόκκινο» ένα στα τρία στεγαστικά δάνεια στην Ολλανδία

Κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα της Ολλανδίας αποτελεί η αγορά κατοικίας της χώρας, καθώς, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα, περίπου το 1/3 των στεγαστικών δανείων είναι στο «κόκκινο», μιας και η υπολειπόμενη οφειλή του δανείου είναι μεγαλύτερη από την αξία του ίδιου του ακινήτου. Αιτία είναι το γεγονός ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 21,5% από το 2008 μέχρι το τέλος του 2013, παρότι βέβαια εσχάτως καταγράφονται σημάδια σταθεροποίησης της πορείας των αξιών. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας παραμένει αναιμική (μόλις 0,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2013) και η ανεργία εξακολουθεί να αυξάνεται, εκτιμάται ότι η αρνητική εικόνα της στεγαστικής πίστης θα συνεχιστεί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή