Πτώση τιμών έως το 2015 στην Ισπανία εκτιμά η Fitch

Πτώση τιμών έως το 2015 στην Ισπανία εκτιμά η Fitch

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2015 αναμένεται να ολοκληρωθεί η πτωτική πορεία των τιμών στην αγορά κατοικίας της Ισπανίας, καθώς και φέτος προβλέπεται να συνεχιστεί η κάμψη. Στην πρόβλεψη αυτή προχώρησε πρόσφατα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, επισημαίνοντας ότι, από την αρχή της κρίση μέχρι το τέλος το 2013, η συνολική πτώση των τιμών (με βάση τον δείκτη τιμών HPI) αγγίζει το 30%, με το 2012 να αποτελεί το αποκορύφωμα της πτώσης, καθώς η ετήσια υποχώρηση είχε αγγίξει το 10%. Εκτοτε, ο ρυθμός της μείωσης των τιμών βαίνει συνεχώς μειούμενος. Παρ’ όλα αυτά, μεγάλη πίεση στις τιμές των κατοικιών εξακολουθεί να ασκεί το υψηλό απόθεμα το οποίο εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1 εκατ. σε όλη τη χώρα.

Ακόμα ένας παράγοντας που εξακολουθεί να πιέζει τις τιμές προς τα κάτω είναι το γεγονός ότι το 2013 οι τράπεζες της χώρας εμφανίστηκαν σαφώς περισσότερο πρόθυμες να «ξεφορτωθούν» χαρτοφυλάκια κατοικιών (ως αποτέλεσμα κατασχέσεων) με σημαντικές εκπτώσεις. Σύμφωνα με την ανάλυση της Fitch, η τάση αυτή θα συνεχιστεί και φέτος, γεγονός που σε συνδυασμό με την εντονότερη δραστηριοποίηση στην αγορά της SAREB, δηλαδή της «κακής» τράπεζας που δημιουργήθηκε για να απορροφήσει τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και να μεταπωλήσει τα κατασχεθέντα ακίνητα σε χαμηλές τιμές, αναμένεται να οδηγήσει τις τιμές προς τα κάτω. Ωστόσο, κατά την προσεχή διετία, η Fitch εκτιμά ότι η σταδιακή άνοδος της αγοραστικής δύναμης των πολιτών θα αναζωογονήσει τη ζήτηση για κατοικίες.

Σε ανάλογες εκτιμήσεις προχώρησε και η Tinsa, μια ισπανική εταιρεία εκτιμήσεων, οι οποία προβλέπει ότι οι τιμές θα μειωθούν κι άλλο το 2014, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το 9% του 2013. Αντίστοιχα, η Tinsa αναφέρει ότι η συνολική πτώση των τιμών των κατοικιών προσεγγίζει το 40% από το ανώτατο σημείο της αγοράς το 2007. Σύμφωνα με την Tinsa, η ζήτηση αναμένεται να βελτιωθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα έως το 2017 να έχει περιοριστεί κάπως το απόθεμα των απούλητων κατοικιών. Ωστόσο για την περίοδο 2014-2015, η εταιρεία εκτιμά ότι οι αγοραπωλησίες θα παραμείνουν εξαιρετικά χαμηλές και θα περιοριστούν σε μόλις 100.000 κατοικίες.

Προσφορά και ζήτηση

Σύμφωνα πάντως με τη Fitch, ενδέχεται να υπάρξει σύντομα μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στο τι κατοικίες επιθυμούν να αγοράσουν οι ενδιαφερόμενοι και τι κατοικίες προσφέρονται προς πώληση. Το γεγονός ότι πλέον δεν κατασκευάζονται παρά ελάχιστες νέες κατοικίες και ότι ένα σημαντικό ποσοστό του αποθέματος των απούλητων κατοικιών βρίσκεται σε ακριβές περιοχές εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ελλείψεις στο είδος των ακινήτων που θα επιθυμούν οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι αγοραστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή