Επιβραδύνεται η πτώση των τιμών κατοικιών

Επιβραδύνεται η πτώση των τιμών κατοικιών

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλότερη ήταν κατά το 2013 η μείωση των τιμών των κατοικιών σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς, σύμφωνα με σχετική έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX, σε πανελλαδικό επίπεδο, η υποχώρηση των τιμών των νεόδμητων διαμορφώθηκε σε 7% κατά μέσο όρο, ενώ η αντίστοιχη πτώση των τιμών των παλαιότερων κατοικιών ήταν της τάξεως του 8%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, κατά το 2012 η κάμψη των τιμών είχε διαμορφωθεί σε 13% για τα παλαιά και σε 9% για τα νεόδμητα.

Οσον αφορά την αγορά της Αττικής, τα νεόδμητα υποχώρησαν κατά 9%, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση των παλαιότερων κατασκευών, αγγίζοντας το 8%. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη η πτώση στα παλαιά ήταν 7%, ενώ οι τιμές στα νεόδμητα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η μείωση τιμών για τα παλαιά κυμάνθηκε γύρω στο 9%, ενώ για τα νεόδμητα στο 6%-7%. Σύμφωνα με την έρευνα της RE/MAX, κατά το 2013, οι αγοραστές στράφηκαν, όπως και την περίοδο 2011-2012, σε παλαιές κατοικίες και διαμερίσματα μικρής επιφάνειας, των οποίων οι τιμές είναι χαμηλότερες έναντι των αντίστοιχων νεόδμητων. Ειδικότερα, το 87% των αγοραπωλησιών αφορούσε κατοικίες άνω της πενταετίας, τη στιγμή που μόλις το 2% των αγοραστών επέλεξε νεόδμητο ακίνητο, γεγονός που εξηγεί και το ότι το απόθεμα των απούλητων νεόδμητων παραμένει σχεδόν αμετάβλητο την τελευταία τριετία, παρά την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική, το 47% των αγορών αφορούσε κατοικίες άνω των 25 ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Θεσσαλονίκη άγγιξε το 71%. Οσον αφορά την επιφάνεια, στην Αττική, η δημοφιλέστερη κατηγορία με 24% αφορούσε ακίνητα 91-110 τ.μ., ενώ στη Θεσσαλονίκη, το 38% προτίμησε ακίνητα επιφάνειας 71-90 τ.μ. Πανελλαδικά, σχεδόν οκτώ στους δέκα αγοραστές (79%) επέλεξαν μικρές και μεσαίες κατοικίες, επιφάνειας έως 110 τ.μ., ενώ το 25% των αγοραστών προτίμησε ακίνητα έως 50 τ.μ.

Κατά τις εκτιμήσεις της εταιρείας, το 2014 προβλέπεται σταθεροποίηση των τιμών, με τάση ελαφράς ανόδου, παρά το γεγονός ότι κατά το πρώτο τρίμηνο πάγωσαν οι αγοραπωλησίες, ως αποτέλεσμα του προβλήματος που προκάλεσε η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας. Σύμφωνα με τη RE/MAX, η αγορά κατοικίας θα ευνοηθεί από τη μείωση του φόρου μεταβίβασης για τον αγοραστή, αλλά και από την –έστω και δειλή– στροφή των τραπεζών στη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων. Επίσης, «πολύ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η διαμόρφωση και η διατήρηση ενός αισιόδοξου κλίματος στην ελληνική οικονομία, αλλά και η πολιτική σταθερότητα που θα δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας στους υποψήφιους αγοραστές» καταλήγει η εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή